Medicația pentru Reducerea Stresul Asociat Vizitelor Medical-Veterinare pentru Pisici

De Dr. Rocsana Timotin, 13 Iulie 2018
Medicația pentru Reducerea Stresul Asociat Vizitelor Medical-Veterinare pentru Pisici

De ce este pisica mea așa de stresată când o duc la clinică veterinară?

Pentru majoritatea pisicilor, o vizită la veterinar este o experiență copleșitoare. Pisica este scoasă din mediul ei de viață familiar, pusă într-o mașînă zgomotoasă, dusă cu mașînă la clinică veterinară, scoasă în sala de recepție unde sunt mirosuri puternice de la alte animale și oameni și apoi dusă într-o sala de consultații unde o persoană cu care nu este familiarizată o examinează și-i administrează diferite tratamente. Oricare dintre aceste lucruri poate fi stresant, iar atunci când toate sunt experimentate laolaltă, nu e de mirare că pisica voastră este atât de speriată și nervoasă.

Îi pot da pisicii mele un sedativ sau un medicament anxiolitic pentru a-i diminua acest stres?

Sedativele sunt medicamente care se eliberează numai pe baza de prescripție medicală, care ar trebui să fie administrate numai pisicilor sănătoase. Dacă programarea pisicii voastre vizează numai o examinare wellness de rutină, medicul vostru veterinar poate prescrie un sedativ dacă starea de stres a pisicii voastre este severă. Țînând cont de faptul că aceste medicamente pot avea efecte secundare, NICIODATĂ nu-i administrați pisicii voastre un sedativ dacă aveți ORICE îndoială privind starea de sănătate prezența a acesteia – chiar dacă medicul vostru veterinar v-a pus la dispoziție un sedativ pentru vizitele wellness de rutină.

Buprenorfină, gabapentinul și alprazolamul sunt exemple de medicamente care, recent, au început să fie utilizate pentru a reduce anxietatea asociată călătoriei cu mașînă sau vizitelor medical-veterinare. Dacă unul dintre aceste medicamente este adecvat pentru situația particulară a pisicii voastre, medicul vostru veterinar vi-l va prescrie.

Dar despre medicamentele naturiste ce puteți spune?

Medicamentele naturale sau naturiste, cunoscute și că terapii complementare, acoperă o gama largă de produse incluzând plante medicinale, nutraceutice, suplimente și remedii homeopate (va rugăm să consultați materialul nostru informativ privind Consilierea Comportamentală – Medicația Complementară). Deși piață produselor farmaceutice abundă de produse care pretind că tratează anxietatea, aceste afirmații sunt în mare parte anecdotice și există puține studii controlate care susțîn eficacitatea acestora, fie la om, fie la animalele de companie. Unul dintre cele mai mari motive de îngrijorare pe care mulți medici veterinari le au în ceea ce privesc medicatiile complementare este acela că pot există variabilitati în puritatea, calitatea, nivelul de contaminanti și eficacitatea lor de la un lot la altul. Deși avem tendința de a consideră produsele naturale sau naturiste că fiind benigne (nevătămătoare), nu întotdeauna este și cazul acestora, mai ales atunci când vine vorba de tratarea pisicilor, care au procese metabolice diferite de ale noastre.

Feromonii sunt o alternativă naturală ce prezintă dovezi științifice solide ale eficacității și pot avea acțiune rapidă.

Există produse veterinare disponibile în comerț care pretind să aibă efecte calmante generalizate sau că tratează tulburările de anxietate. Deși aceste produse, în general, întrunesc un nivel de control al calității și standardizare care este similar cu al produselor farmaceutice, studiile privind eficacitatea, în general, lipsesc. Majoritatea acestor produse sunt destinate utilizării în tratarea problemelor comportamentale și necesită câteva săptămâni pentru a-și demonstra eficientă. Feromonii sunt o alternativă naturală ce prezintă dovezi științifice solide și pot avea acțiune rapidă.

Ce sunt feromonii?

Sven
Sven

Feromonii sunt substanțe produse în mod natural, lipsite de miros care sunt emise de animale și oameni și declanșează o reacție emoțională la alți membri din aceeași specie. Feromonii acționează prin stimularea organului vomeronazal și au efecte asupra anumitor zone ale creierului care duc la reacții emoționale. Aceștia sunt specifici de specie; cu alte cuvinte, feromonii unei specii vor avea efect numai la alți membri din acea specie. Feliway este un feromon sintetic care a fost conceput în mod special pentru a fi utilizat la pisici. Feromonul din Feliway este o copie sintetică a feromonului facial felin utilizat de pisici pentru a-și marca teritoriul că fiind sigur și lipsit de pericole. Prin imitarea feromonilor faciali naturali ai pisicii, Feliway crează o stare de familiaritate și siguranță în mediul ambiental local al pisicii. Că urmare, acesta se dovedește util în a conferi pisicilor confort și o stare de calm atunci când sunt nevoite să facă față unei situații provocatoare și, de asemenea, este util în prevenirea sau reducerea stresului cauzat de o schimbare survenită în mediul lor de viață.

Feliway este disponibil sub formă de spray pentru utilizarea când și când, cum ar fi mașînă, transportatorul pisicii sau sala de consultații a medicului veterinar, precum și sub formă de dispozitiv ce se introduce în priză pentru a elibera feromonul sub formă de aerosoli într-o anumită zona timp de circa o luna de zile.

Cum aș putea utiliza Feliway pentru a reduce stresul asociat vizitei medical-veterinare a pisicii mele?

Ar trebui să pulverizați un prosop sau o păturică pe care o veți așeza în transportatorul pisicii voastre și, de asemenea, nu scăpați din vedere să pulverizați inclusiv interiorul mașinii voastre înainte de a pune pisica în ea. Când ajungeți în sala de examinare, puteți așeza prosopul sau păturică pe masă de consult pentru a va asigura în continuare că pisica voastră se simte confortabil și în siguranță.

Ce părere aveți despre Rescue Remedy?

Rescue Remedy este un remediu floral Bach care conține cinci esențe florale destinate pentru a diminua stările de panică după stresul emoțional sau fizic. Produse similare sunt fabricate de către alte companii cu denumiri diferite. Deși nu există studii controlate care să susțînă eficacitatea lor, date anecdotice susțîn că aceste produse ar putea fi benefice în calmarea anumitor pisici în timpul vizitelor medical-veterinare. Că urmare a diluării masive a acestor esențe, este puțin probabil că acestea să fie periculoase pentru pisica voastră (va rugăm consultați materialul informativ privind Esențele Florale).

Există alte eventuale sfaturi care s-ar dovedi utile în a reduce nivelurile de stres ale pisicii mele în timpul vizitei medical-veterinare?

Una dintre cele mai eficiente modalități de a diminua nivelul de anxietate al pisicii voastre este de a rămâne calm și relaxat pe durata vizitei. Vorbiți-i pisicii cu o voce calmă și liniștitoare și asigurați-o că se află într-un mediu sigur mângâind-o pe cap sau în locurile ei favorite atâta timp cât nu interferează examinarea medicului veterinar. Va rugăm consultați materialul nostru informativ privind Reducerea Stresului Asociat Vizitelor Medical-Veterinare pentru Pisici pentru mai multe informații.