Consilierea Comportamentală – Medicația Complementară

De Dr. Rocsana Timotin, 13 Iulie 2018

Produsele naturale pot fi utilizate în terapia comportamentală?

Această este o tema extinsă care include o varietate de opțiuni terapeutice, incluzând remedii pe baza de plante, remedii homeopate, suplimente nutritive, etc. Există puține studii controlate care să ateste că oricare dintre aceste tratamente sunt eficiente la animalele de companie. Deși același lucru se poate spune și despre majoritatea medicamentelor utilizate în terapia comportamentală, cele mai multe dintre acestea s-au dovedit a fi cel puțîn eficiente în terapia comportamentală umană. Mai mult de atât, deoarece aceste produse conțîn ingrediente „naturale”, pot există variații mari în puritatea, calitatea, nivelul de activitate și eficacitate de la un producător la altul și de la un lot la altul.

În afară utilizării produselor umane disponibile că terapeutice complementare, un număr de produse veterinare sunt disponibile în prezent pe piață pentru tratarea tulburărilor de anxietate, disfuncției cognitive și pentru efectele generalizate de calmare. Deși aceste produse întrunesc, în general, un nivel de control al calității și o standardizare care sunt similare produselor farmaceutice, studiile privind eficacitatea, în general, lipsesc. Feromonii sunt o alternativă naturală care prezintă unele dovezi științifice solide privind eficacitatea. Alte modalități, cum ar fi aromoterapia, acupunctură, comunicarea telepatică și TTouch sunt dincolo de sfera de interes al acestui material informativ.

Ce sunt feromonii și cum sunt utilizați?

În prezent, există feromoni disponibili spre comercializare ce pot fi utilizați la pisici, respectiv, Feliway, un feromon facial felin sintetic.

Feromonii sunt specifici speciei.

Feromonii stimulează organul vomeronazal și acționează pe anumite zone din creier ducând la răspunsuri emoționale. Aceștia sunt specifici speciei; cu alte cuvinte, feromonii unei specii vor avea efect numai la alți membrii din aceeași specie. Feliway este disponibil sub formă de spray pentru utilizarea când și când, cum ar fi mașînă, transportatorul pisicii sau sala de consultații a medicului veterinar, precum și sub formă de dispozitiv ce se introduce în priză pentru a elibera feromonul sub formă de aerosoli într-o anumită zona, timp de circa o luna de zile. Feliway poate fi util în reducerea comportamentului de marcare, incluzând anumite forme de zgariere a obiectelor de mobilier, precum și în a ajută la calmarea unei pisici din casă, cum ar fi situațiile în care s-au produs anumite schimbări la care pisica are anumite dificultăți de adaptare. Spre exemplu, noi am folosit Feliway-ul cu succes inclusiv în managementul comportamentului de marcare cu urină, în reducerea stresului asociat călătoriei cu mașînă sau al vizitelor medical-veterinare și exemplele pot continuă.

Ce este ginkgo biloba și cum este utilizată?

Ginkgo biloba este o plantă care poate modifică un număr de sisteme de neurotransmițători din creier, incluzând acetilcolină, serotonină și norepinefrina și poate avea efecte antioxidante. Poate fi eficientă în intensificarea circulației sanguine la nivelul creierului și poate fi utilă la pisicile senioare cu declin cognitiv.

Ce este kava kava și cum se utilizează?

Kava kava este un produs pe baza de plante care se poate dovedi util în ameliorarea anxietății ușoare. Că urmare a raportărilor privind posibilă toxicitate hepatică la om, produsul nu mai este disponibil în anumite țări. Nu există studii controlate în ceea ce privește utilizarea să la animalele de companie, dar a fost recomandat pentru stările de anxietate, cu rol de sedativ și relaxant muscular sau că un adjuvant al somnului și în tratamentul toaletajului în exces la pisici. Kava kava nu trebuie să fie combinat cu alte medicamente anti-anxietate. Poate cauza deranjamente gastrointestinale și ar trebui să fie evitată la pacienții cu boli hepatice.

Ce este sunătoarea și cum se utilizează?

Sunătoarea este o plantă care a fost recomandată că o alternativă naturală la antidepresive. Se spune că induce sedare, reduce anxietatea, îmbunătățește dispoziția generală și somnul și reduce inflamația. Poate fi utilizată în tulburările compulsive. S-ar pretins că ar fi eficientă la pisici, dar nu există studii controlate în acest sens. Că și în cazul antidepresivelor farmaceutice, s-a sugerat că o perioada de 3 săptămâni sau chiar mai lungă este necesară pentru a-și atinge efectele terapeutice. Prezintă aceleași contraindicații că și în cazul altor antidepresive. Sunătoarea nu trebuie să fi utilizată în asociere cu alte antidepresive farmaceutice din cauza posibilității efectelor secundare/reacțiilor severe. Sunătoarea poate cauza sensibilitate crescută la lumina solară.

Ce este valeriana și cum se utilizează?

Valeriana este o plantă care a fost utilizată drept „tranchilizant” și relaxant muscular natural la animale, dar studiile controlate nu sunt disponibile. Valeriana nu este destinată utilizării pe termen lung, dar poate avea anumite beneficii că tratament în ajutarea animalelor de companie să doarmă liniștite pe parcursul nopții și pentru a face față factorilor de stres periodic, cum ar fi o călătorie, fobiile de furtună și stările acute de anxietate. Pot fi necesare mai multe săptămâni de tratament pentru a-și demonstra eficientă.

Ce este melatonina și cum se utilizează?

Melatonina este produsă la nivelul glandei hipofize din creier și este secretată în sânge în niveluri ridicate în timpul nopții și în niveluri reduse în timpul zilei. Melatonina poate fi utilă în ajutarea pisicilor cu tulburări de somn și în tratamentul fricilor și fobiilor, cum ar fi cele de furtună, artificii, etc. Poate fi utilizată singură sau în combinație cu alte medicamente cum ar fi antidepresivele. Efectele secundare înregistrate la om pot include insomnie, dureri de cap și disconfort gastrointestinal.

Melatonina poate fi utilizată singură sau în combinație cu alte medicamente, cum ar fi antidepresivele.

Ce este alfa-casozepina și cum se utilizează?

Alfa-casozepina este un hidrolizat de cazeina (proteină) din laptele de vacă. În studiile preliminare, s-au conturat niște promisiuni în a reduce teamă și anxietatea la pisici (Zylkene, de la Vetoquinol).

Ce este L-theanina și cum se utilizează?

Pe baza unor studii inițiale, L-thianina poate fi, de asemenea, utilă în tratarea anumitor forme de anxietate la pisici.

Ce este Harmonease și cum se utilizează?

Acest produs este o combinație de magnolie și filodendron (Harmonease, VPL), care în studiile preliminare s-a demonstrat că reduce semnele de teamă și anxietate.

Ce este aromoterapia și cum se utilizează?

Atât aromoterapia cu lavandă, cât și cea cu mușețel pot prezența beneficii în reducerea anxietății, cum ar fi cea asociată transportatoarelor sau călătoriilor cu mașină.

Cum ar putea modificarea dietei și triptofanul să fie utilizate în tratarea problemelor comportamentale?

S-a sugerat că o schimbare în dietă poate, de asemenea, să afecteze comportamentul. Deși unele rapoarte indică faptul că pot apărea efecte adverse de la suplimentele și conservanții din hrană animalelor de companie, nu există dovezi care să susțînă această premisa. În cea mai mare parte, acești aditivi intensifica echilibrul nutritional și pot proteja alimentele împotriva efectelor toxice care ar putea fi produse prin „alterare”. În plus, ar fi de așteptat mai multe semne (de ex., dermatologice, gastrointestinale) decât doar modificări comportamentale, dacă ar fi vorba de o reacție adversă la hrană sau la unul dintre ingredientele acesteia. O dietă de eliminare (de ex., una care să nu conțînă ingredientele suspectate a fi incriminate în apariția problemei) ar putea fi utilizată pentru a testa această ipoteza.

O sugestie comună a fost aceea potrivit căreia o reducere a proteinei din dietă poate duce la o scădere a acceselor de agresivitate, dar această ipoteza nu a fost validată. Spre exemplu, într-un studiu recent efectuat pe populația canină, nivelul de proteină (ridicat versus scăzut) din dietă sau adăugarea de L-triptofan nu au avut nici un efect asupra fricii sau a hiperactivitatii, dar o combinație a unei diete sărace în proteină cu adaos de triptofan s-a demonstrat că reduce scorurile de teritorialitate, în timp ce dietele hiperproteice fără suplimentarea triptofanului aveau cel mai mare potențial de a duce la agresiune față de proprietari.

Există alte remedii naturale sau pe baza de plante care s-au demonstrat a avea o oarecare eficacitate?

Un număr de produse cum ar fi acidul docosahexaenoic (DHA), S-adenozilmetionina (SAMe), și fosfatidilserina s-au constatat a fi utile în ameliorarea semnelor disfuncției cognitive la animalele de companie. O asociere a acestor suplimente alături de antioxidati este adesea utilizată laolaltă pentru un efect mai susținut. DHA poate, de asemenea, să îmbunătățească capacitatea de învățare și dezvoltarea creierului la puii de animale de companie. Alte produse de tipul Eleutherococcus (ginseng-ul siberian) pentru îmbunătățirea acuitatii mentale, Panax ginseng că și stimulator, floarea-pasiunii (Passiflora) sau gură-lupului pentru anxietate, hamei pentru insomnie și un număr de combinații fabricate sunt disponibile pentru a fi utilizate la animalele de companie, însă nu există decât câteva date anecdotice care să le susțînă eficientă.

Ce sunt remediile homeopate și cele florale Bach și cum acționează?

Principiul de baza al homeopatiei moderne este acela de „cui pe cui se scoate”. Teoria este aceea că simptomele unui pacient pot fi vindecate de un produs care va produce aceleași simptome comportamentale sau fizice într-un individ sănătos. Remediul homeopatic se prepară prin diluarea repetitivă a substanței până a o face netoxica. Deși substanță poate fi nedetectabila după diluare, remediul se spune că ar conține esențele energiei vibrationale care se potrivesc cu modelele prezente în pacientul aflat în suferință. Aceste remedii pot fi concepute din plante, minerale, medicamente sau substanțe de origine animală.

Remediile florale Bach sunt menite să îmbunătățească starea emoțională a pisicii, utilizând dilutii minuscule de esențe de plante. Rescue Remedy este o combinație de esențe a cinci flori destinată să elimine starea de panică după stările de stres emoționale sau fizice. Calms and Calms Forțe sunt, de asemenea, combinații de remedii homeopate care au fost recomandate că o alternativă la medicamentele psihotrope. Deși nu există nici un fel de dovezi științifice care să susțînă aceste „merite” privind eficacitatea, dilutia extremă a ingredientelor le-ar putea face să fie lipsite de riscuri.