Reducerea Stresului Asociat Vizitelor Medical-Veterinare Pentru Pisici

De Dr. Rocsana Timotin, 13 Iulie 2018
Reducerea Stresului Asociat Vizitelor Medical-Veterinare Pentru Pisici

De ce este pisica mea atât de stresată atunci când o duc la clinică veterinară?

Pisicile sunt foarte atașate de teritoriul lor de-acasă, iar majoritatea animalelor noastre de companie duc o viață foarte protejată cu o rutină extrem de predictibilă care nu implică călătoriile departe de casă. Pentru majoritatea pisicilor, o vizită la veterinar este o experiență copleșitoare. Pisica este scoasă din mediul ei ambiental familiar, pusă într-o mașînă zgomotoasă, transportată la clinică veterinară, dusă într-o recepție unde există mirosuri puternice ale altor animale și oameni și, mai apoi, dusă într-o sala de examinare unde o persoană nefamiliară o examinează și-i administrează diferite tratamente. Oricare dintre aceste chestiuni poate fi stresantă și, atunci când sunt cu toate laolaltă, nu e de mirare că pisica voastră să se simtă speriată sau stresată.

Medicul meu veterinar spune că ar trebui să-mi pun pisica într-un transportator pe durata călătoriei. De ce?

Medicii veterinari recomandă utilizarea unui transportator pentru eventualele călătorii deoarece este cea mai sigură și cea mai lipsită de pericole modalitate de a transporta animalele. Odată ce ajungeți în clinică veterinară, o pisica care se află într-un transport sigur și la adăpost se va simți în siguranță de a nu fi deranjată de alte animale curioase și se va simți mai puțîn vulnerabilă. O pisica care este ținută în brațe și se sperie poate reacționa prin a va sări din brațe, existând posibilitatea să va rănească în aceste momente și să riște să fie rănită sau pierdută.

Care este cel mai bun tip de transportator?

Fiecare pisica în parte poate avea anumite preferințe în ceea ce privește transportatorul, dar unele opțiuni sunt mai bune decât altele. Deși transportatoarele de pisici din carton (disponibile la pet shop-uri și adăposturile de animale) sunt ieftine și de unică folosință, ele ar trebui să fie folosite numai că formă temporară de transport deoarece o pisica determinată îl poate deteriora și ieși din el în câteva momente. Opțiunile durabile pentru transportul pisicii voastre pot fi reprezentate de transportatoarele din materiale moi, textile, cuștile din plasa de sârmă sau răchită, transportatoarele din plastic dur cu ușița din plasa de sârmă. Indiferent de tipul de transportator permanent pe care-l alegeți, această ar trebui să fie ușor de curățat și dezinfectat și să puteți să introduceți și să scoateți pisica din acesta fără să va forțați prea tare. Achiziționați un transportator care să se potrivească taliei pisicii voastre. Dacă aveți mai multe pisici, achiziționați câte un transportator pentru fiecare dintre ele, astfel încât fiecare pisica să aibă transportatorul personal.

Jameson
Jameson

Transportatorul ideal este rezistent, solid, ușor și impermeabil, cu o deschidere mare pentru a-i permite pisicii accesul facil și cu un capac ușor detașabil cu dispozitive de fixare ușor de închis. Dacă aveți un transportator cu capacul detașabil, pisica voastră poate rămâne cuibărita în partea inferioară a transportatorului în timp ce medicul veterinar poate efectua parte din examinarea fizică de rutină a acesteia. Iar dacă pisica voastră trebuie să rămână internată în clinică veterinară din diferite motive, partea inferioară a transportatorului poate fi așezată în cușetă/cușcă din internat pentru a-i oferi un pat confortabil și familiar.

Indiferent spre ce transportator optați, pe fundul acestuia va trebui să așezați un prosop sau o păturică sau o pernă, atât pentru a-i oferi un loc confortabil în care să stea și să se întindă, cât și pentru a absorbi eventualele lichide în cazul în care pisicoasă voastră urinează în mod accidental pe drumul spre clinică. O bună idee ar fi să luați cu voi o păturică în plus sau chiar un covoraș absorbant și o pungă de plastic pentru eventualele așternuturi murdare, pentru orice eventualitate!

Pisica mea se zbate atunci când încerc s-o pun în transportatul ei. Aveți eventuale sfaturi sau ponturi?

În cazul majoritățîi pisicilor, singurul moment în care văd vreodată transportatorul este atunci când este adus rapid imediat înainte de a merge la veterinar. Chiar dacă nu i s-a întâmplat nimic neplăcut în timpul vizitei la medicul veterinar, acest transportator va fi asociat cu călătoria cu mașînă și cu zgomotele și mirosurile nefamiliare din mediile clinicilor veterinare. Tocmai aceste asocieri care induc stres sunt cele care determina pisicile să opună rezistență în a întră în transportator.

Va puteți ajută pisica să treacă peste frică de transportator prin dezvoltarea de asocieri pozitive între transportator și lucrurile „bune”

Va puteți ajută pisica să treacă peste frică de transportator prin dezvoltarea de asocieri pozitive între transportator și lucrurile „bune”. Primul lucru pe care-l puteți face este să evitați depozitarea transportatorului în garaj sau în subsol și aducerea lui numai atunci când o călătorie la veterinar este iminentă. În schimb, puteți deschide ușa sau îndepărta capacul transportatorului și să țineți transportatorul într-o zona în care pisicii voastre îi place să doarmă sau să se joace. În acest mod, pisica poate începe să îl asocieze cu imaginile și mirosurile familiare ale casei. Dispuneți transportatorul că și cum ar fi spațiul ei privat de dormit sau camera de masă a acesteia punând așternutul sau pătuțul ei sau castroanele de apă și hrană în transportator. Sau pur și simplu utilizați transportatorul că și cum ar fi locul ei unde-și primește delicatesele sau recompensele.

Dacă pisica voastră deja face asocieri negative cu transportatorul actual pe care-l utilizați, ar trebui să achiziționați un nou transportator care nu este asemănător cu cel vechi.

Pisicile utilizează feromoni pentru a-și marca obiectele familiare, astfel că pulverizarea transportatorului cu 3-4 pufuri de Feliway, o copie sintetică a feromonului facial al pisicii, se poate dovedi utilă în crearea unui sentiment de familiaritate sau siguranță în mediul ambiental al pisicii. Pentru mai multe informații privind feromonii, va invităm să accesați materialul nostru informativ privind Medicația pentru a Reduce Stresul Asociat Unei Vizite Medical-Veterinare și Comportamentul și Educarea Pisicii –Educarea și Călătoria cu Transportatorul.

Dacă nu aveți timpul necesar pentru a dezvoltă aceste asocieri pozitive înainte de următoarea vizită programată la veterinar, va trebui să faceți transportatorul să miroasă familiar, astfel asigurându-va pisica că se află într-un mediu sigur. Puneți o păturică, un prosop sau chiar un articol vestimentar vechi din garderoba voastră în transportator și pulverizați transportatorul și paturelele cu Feliway cu cel puțîn jumătate de ora înainte de a-l utiliza propriu-zis.

Pisicii mele nu-i place mersul cu mașina. Aveți eventuale sugestii privind reducerea stresului?

Siguranța este cel mai important aspect pe care trebuie să-l luați în considerare atunci când vine vorba de transportarea pisicii voastre; transportatorul sau coșul trebuie să fie sigur (să împiedice evadarea) și trebuie să fie așezat în mașînă într-o poziție care să-l mențînă într-un loc fix și sigur în cazul în care trebuie să franati brusc. NICIODATĂ nu trebuie să luați în considerare posibilitatea de a călători cu pisica voastră liberă în mașină.

Tomiță
Tomiță

Pentru a reduce stresul mersului cu mașînă, pulverizați interiorul mașinii voastre cu câteva pufuri de Feliway cu 30 minunte – 1 ora înainte de a pleca. Luați o păturică sau un prosop mai mare cu voi, și imediat ce transportatorul este securizat în mașînă, acoperiți-l cu prosopul pentru a reduce stimularea vizuală.

Odată ce v-ați pus în mișcare, încercați să evitați franarile, accelerările buste sau întoarcerile din scurt. Porniți radioul pe un canal cu muzică liniștitoare și asigurați-va că aparatul de încălzire sau de aer condiționat nu suflă direct în spre transportator.

Ce ar trebui să fac atunci când ajung la clinică?

În mod ideal ar trebui să va planificați vizită într-un moment mai liniștit al zilei dacă este cu putință. Dacă pisica voastră este realmente nervoasă și anxioasă, indicat ar fi să verificați cu personalul clinicii la momentul în care ajungeți să vedeți dacă puteți duce pisica direct în sala de consultații și nu în sala de așteptare a recepției. Unele clinici veterinare au o sala separată pentru pisici. Noi, spre exemplu, care suntem un centru medical veterinar dedicat exclusiv pisicilor, dispunem de spații care le aparțîn în totalitate pisicilor. Atunci când mutați transportatorul din mașînă în clinică, încercați să nu împingeți sau să loviți cu transportatorul căile de acces în drumul vostru. Odată ce ați intrat în sala de consult, întrebați medicul veterinar dacă puteți pune păturică pisicii pe masă de examinare. Medicul vostru veterinar va poate sugera să îndepărtați capacul transportatorului astfel încât pisica voastră să nu trebuiască să fie trasă în afară transportatorului și chiar să poată stă în porțiunea inferioară în timpul examinării.

Îi pot da pisicii mele un sedativ sau un medicament anxiolitic pentru a-i diminua stresul?

Dacă stresul sau teamă pisicii voastre este pronunțată, ȘI dacă această nu are probleme de sănătate, medicul vostru veterinar va poate recomandă administrarea unor anumite medicamente pe baza de prescripție înainte de vizită. Însă, majoritatea sedativelor au efecte secundare, astfel că utilizarea lor nu este tocmai în interesul pisicii voastre. Va rugăm să consultați materialul nostru informativ privind Medicația pentru Reducerea Stresului Asociat Vizitei Medical-Veterinare pentru mai multe informații.

În ceea ce privește medicația complementară, piață produselor veterinare este plină de produse care pretind că tratează anxietate. Deși avem tendința de a consideră produsele naturale că fiind benigne (nevătămătoare), acest lucru nu este întotdeauna și cazul, îndeosebi atunci când vine vorba de tratarea pisicilor, care au procese metabolice diferite de ale noastre. Pentru mai multe informații, va rugăm să consultați materialul nostru informativ Consilierea Comportamentala – Medicația Complementară.

Mai aveți alte eventuale sfaturi privind reducerea nivelurilor de stres ale pisicii mele în timpul vizitei medical-veterinare?

Tommy
Tommy

Cu excepția situației în care medicul vostru veterinar va recomandă altfel, nu va hrăniți pisica cu câteva ore înainte de programare pentru a diminua șansele că această să vomite, să defecheze sau să urineze în timpul călătoriei.

Dacă aveți un pisoi, educați-l pe micuț să-și folosească transportatorul că pe un spațiu de joacă, dormit, etc. Sau altfel spus, să-l îndrăgească și să-l considere un loc sigur și care-i oferă protecție (consultați materialul nostru informativ privind Comportamentul și Educarea Pisicii –Educarea și Călătoria cu Transportatorul).

Spre deosebire de câini, care asociază călătoriile cu mașînă cu destinațiile distractive, cum ar fi parcul sau plimbările în natură, puține pisici merg cu mașînă pentru a avea o aventură plăcută. Va puteți învață pisica să se relaxeze în mașînă ducând-o în călătorii scurte care au urmări pozitive. De exemplu, puneți pisica în transportator, dați-i una dintre jucăriile sau recompensele favorite și faceți o călătorie scurtă care să sfârșească înapoi acasă. Pe perioada întregii călătorii, vorbiți-i cu o voce calmă și liniștitoare.

Una dintre cele mai eficiente modalități de a diminua nivelul de anxietate al pisicii voastre este de a rămâne calm și relaxat pe durata vizitei. Vorbiți-i pisicii cu o voce calmă și liniștitoare și asigurați-o că se află într-un mediu sigur mangaind-o pe cap sau în locurile ei favorite atâta timp cât nu interferează examinarea medicului veterinar.