Comportamentul și Educarea Pisicii – Educarea și Călătoria cu Transportatorul

De Dr. Rocsana Timotin, 13 Iulie 2018
Comportamentul și Educarea Pisicii – Educarea și Călătoria cu Transportatorul

De ce sunt pisicile atât de reticențe în privința călătoriilor?

Pisicile sunt extrem de atașate de teritoriu, astfel că îndepărtarea de această baza sigură nu este o chestiune pe care să o suporte cu ușurință! Călătoria în mașînă, avion sau alte forme de transport uman poate fi o experiență extrem de stresantă din toate punctele de vedere, în parte deoarece pisica nu mai deține controlul propriei experiențe.

Tema pisicii de a-și părăși mediul familiar este accentuată de frică de a fi închisă și captivă.

În cazul pisicilor care nu sunt obișnuite să fie închise într-o cușcă, limitarea într-un transportator pe lângă faptul că le lezează, le și insultă, astfel că teamă pisicii de a-și părăși mediul familiar este accentuată de frică de a fi închisă și captivă. Mai mult, pisicile care nu sunt obișnuite cu mișcarea și sunetele mașinii sau avionului pot deveni extrem de înspăimântate de această experiență.

Pisica mea pare să se simtă din ce în ce mai rău cu fiecare călătorie. De ce nu se obișnuiește cu ele?

Pentru majoritatea pisicilor, călătoriile sunt o experiență relativ neobișnuită și pur și simplu nu există suficiente oportunități pentru a atinge un nivel semnificativ de obișnuință. Spre deosebire de câini, care ajung să perceapă mașînă că pe o șansă de a-și însoți proprietarii în ceea ce ar putea fi o excursie distractivă și aventuroasă, majoritatea pisicilor percep călătoria că o experiență total negativă, iar destinațiile probabile ale transportului felinelor nu fac decât să confirme acest lucru. Destinațiile de vizitare, cum ar fi clinicile veterinare, pensiunile feline și casele nefamiliare sau noi sunt probabil cele mai comune destinațîi pentru o pisica care călătorește și niciuna dintre acestea nu-i oferă prea multe ocazii de a le învață că a călători este o chestiune plăcută și distractivă! Că urmare, fiecare călătorie ulterioară poate genera mai multă anxietate decât ultima.

Mi-aș dori că pisica mea să călătorească cu plăcere și fericită în mașînă. O pot învață?

Cel mai bun moment de a învață pisicile este atunci când sunt foarte mititele.

Categoric, pisicile pot învață să se bucure de călătoriile cu mașînă și există pisici care investighează în mod activ interiorul mașinii cu care sunt familiarizate și torc fericite pe parcursul întregii călători. În majoritatea cazurilor, aceste pisici au fost învățate și obișnuite să călătorească; cel mai bun moment de a le învață este atunci când sunt foarte mititele. Această este o perioada în viață pisoiului când este cel mai probabil să se adapteze noilor experiențe și când ajunge să accepte aproape orice că fiind normal, cu condiția să fie plăcut și distractiv! Din păcate, această perioada apare foarte devreme în viață pisoiului și, că urmare, responsabilitatea inițierii pisoilor în „tainele” călătoriei cu mașînă ar trebui să cadă în grijă crescătorilor. Cu toate acestea, puțini crescători au timpul necesar să se preocupe că toți pisoii pisicilor lor să fie duși în plimbări zilnice cu mașînă. În mod realist, noii proprietari vor fi cei care vor trebui să inițieze procesul de introducere și, chiar dacă perioada principala de susceptibilitate a trecut (după vârstă de 2 luni), călătoriile cu mașînă, pe distanțe scurte, frecvente și agreabile vor fi totuși foarte valoroase. Luarea cu voi a câtorva delicatese și jucării favorite, precum și călătoria spre destinațîi plăcute în primele câteva călătorii o pot ajută pe pisica voastră să aibă niște experiențe pozitive. Chiar dacă pisicile care se ghemuiesc lângă gheamul din spatele mașinii poate părea o chestiune drăgălașă, este deosebit de important să va asigurați că pisica voastră este ținută sub control pe perioada călătoriei, iar în majoritatea cazuri, acest lucru înseamnă să fie închisă într-un transportator de orice fel. Desigur, acest lucru poate duce la amplificarea fricii și anxietății, dacă pisica voastră nu a fost învățată cu transportatorul.

Pisica mea reacționează urat la transportator. Ce pot face?

Joy
Joy

Una dintre sursele majore de stres pentru pisici în timpul călătoriilor este închiderea într-un transportator pentru pisici care a fost utilizat numai pentru transportarea pisicii. Dacă fie călătoria în sine, fie destinația este una neplăcută, pisica va dezvoltă și mai multe asocieri negative cu transportatorul, văzându-l că un semnal al vizitei iminente la clinică veterinară sau la aeroport. Deprinderea pisoilor să ajungă să le facă plăcere să stea în transportatoare pot face aceste ieșiri mult mai puțîn traumatizante pentru toată lumea implicată. Mulți pisoi învață să utilizeze transportatorul că o zona sigură sau pentru odihnă dacă veți începe de la o vârstă fragedă să asociați transportatorul cu exploratul, joacă, hrănirea sau dormitul. Chiar și atunci când pisicile sunt mai în vârstă există posibilitatea să distrugeți imaginea negativă a transportatorului și cu exercițiu și răbdare să faceți din acesta un mediul sigur și agreabil și nu o celulă de închisoare. În cazul pisicilor care se acomodează să-și petreacă parte din timp în transportatorul lor, transportatorul, de fapt, se poate dovedi util în a o ajută să se simtă în largul ei atunci când călătorește, face diverse vizite sau este spitalizată. Cât de în siguranță se simte o anumită pisica atunci când este introdusă în transportatorul ei va depinde de gradul și tipul educației anterioare, precum și de diferențele de personalitate ale fiecărei pisici în parte.

Primul pas este de a alege tipul potrivit de transportator pentru pisica voastră.

Primul pas este de a alege tipul potrivit de transportator pentru pisica voastră. Există mai multe aspecte pe care trebuie să le luați în considerare. Ușurință cu care poate fi curățat și modalitatea în care veți pune pisica înăuntru și o veți scoate afară din acesta sunt factori care foarte probabil vor fi stabiliți de propriile voastre preferințe. Unele pisici sunt mult mai relaxate atunci când văd se ce întâmplă în jurul lor, caz în care un coș din sârmă sau răchită este o opțiune mai bună pentru ele. Altele, dimpotrivă, se simt mai în siguranță atunci când nu pot întrezări mare lucru, astfel că un transportator cu lateralele compacte, fără zăbrele sau grilaje va fi o alegere mai bună pentru aceste pisicoase. Pisicile pot preferă să între și să-și investigheze transportatoarele care au o deschidere frontală, o deschidere în plafon sau ambele. Făcând abstracție de această preferință, pentru companionii umani, este mai facil să-și scoată pisica prin deschiderea din plafon, mai ales dacă pisica nu e pregătită sau nu vrea în mod voluntar să-și părăsească transportatorul.

Indiferent de tipul de transportator pentru pisici pe care-l achiziționați, cel mai important pas este acela de a familiariza pisica cu transportatorul pentru care nu a manifestat nicio experiență negativă anterioară și să i-l lăsăți la dispoziție să-l poată investiga după bunul plac. Puteți mari șansele că pisica să folosească sau să-și exploreze transportatorul punând delicatese, jucării sau puțînă mâncare în interiorul acestuia, punând pe podeaua transportatorului o pernă confortabilă sau o păturică moale și mențînând transportatorul deschis într-o zona în care pisicii îi place să se joace și să doarmă. În unele cazuri, începerea acomodării pisicii cu transportatorul fără partea tip capac (respectiv, dezasamblarea transportatorului în cele două jumătăți, lăsând la dispoziția pisicii doar jumătatea inferioară) poate încuraja inițiativa pisicii de a-l investiga și pe măsură ce această se simte mai confortabil și mai în siguranță cu acesta, transportatorul poate fi reasamblat și lăsat deschis la dispoziția pisicii. Unele dintre pisici, rapid, își vor lua transportatorul în folosință pe post de zona de dormit, de siguranță sau de ascunzătoare. Nu încercați să va forțați pisica să între în transportator. Pisica voastră trebuie să învețe mai întâi să-i placă și să se simtă confortabil în transportator înainte de a începe să-l folosiți pentru transportul propriu-zis.

Nu încercați să va forțați pisica să între în transportator.

Nu am timpul necesar să-mi acomodez pisica cu transportatorul ei în această manieră controlată. Ce-aș putea face să-i fac călătoria de săptămâna viitoare mai suportabilă?

Dacă trebuie să călătoriți cu pisica voastră și nu aveți timpul necesar să o acomodați cu transportatorul ei, este deosebit de important să faceți tot ce va stă în puțînță să faceți această limitare în transportator cât mai puțîn stresantă cu puțînță. Punându-i un așternut familiar în interiorul transportatorului, alături de jucăria favorită, se poate dovedi o chestiune utilă. Ideea este să faceți transportatorul să miroasă familiar și că urmare, să asigurăm pisica că este într-o situație sigură și lipsită de pericole. O altă modalitate posibilă prin care puteți crește gradul de familiaritate al transportatorului este de a aplică în interiorul acestuia feromonul sintetic facial felin, cum este Feliway. Acest feromon o poate ajută pe pisica să se relaxeze pe durata călătoriei și, în cadrul diferitelor studii, s-a demonstrat că diminua semnele de anxietate ale pisicilor în timpul călătoriilor cu mașînă și pe parcursul șederilor în clinicile veterinare, mai ales atunci când este pulverizat în interiorul transportatorului pisicii respective. Pentru a fi cel mai eficient, acesta trebuie să fie administrat în interiorul transportatorului cu 30 de minute înainte să puneți pisica în interiorul acestuia.

Ar trebui să iau în considerare administrarea unui sedativ pentru călătoria cu mașînă sau avionul?

Fiecare pisica în parte reacționează foarte diferit la sedative și medicamentele anti-anxietate.

Blanca
Blanca

Dacă pisica voastră devine agitată în timpul călătoriei, medicația este categoric o opțiune. Însă, trebuie să țineți cont de faptul că fiecare pisica în parte reacționează foarte diferit la sedative și medicamentele anti-anxietate. Alegerea medicației adecvate pentru o anumită pisica nu este întotdeauna o chestiune ușoară. De asemenea, trebuie să fiți conștienți că medicația poate să nu acționeze pe întreagă durata a călătoriei voastre cu avionul și că urmare, nu trebuie să fie utilizată că o alternativă la abordările terapeutice comportamentale discutate mai sus. Pisica voastră tot va trebui să fie pregătită pentru călătorie acomodand-o cu atenție și blândețe cu transportatorul ei, iar feromonul facial felin poate fi, de asemenea, folosit în transportatorul pisicii pentru a face călătoria mai puțîn stresantă. Aceste recomandări se aplică atât călătoriilor lungi cu mașînă, cât și călătoriilor cu avionul. Dacă considerați că medicația este necesară că urmare a severității reacției pisicii voastre la a călători, va trebui să discutați aceste aspecte în detaliu cu medicul vostru veterinar. Ar fi util să faceți un tratament de încercare înainte de călătorie pentru a determina efectele pe care le are asupra pisicii voastre, precum și doză optimă. Deși sedativele pot reduce răul de mișcare și va pot ajută pisica să doarmă pe parcursul călătoriei, ele nu diminua anxietatea și pot prezența anumite riscuri pentru pisicile vârstnice sau care au boli de inima sau alte boli ascunse. Medicamentele anti-anxietate și compușii naturali care diminua anxietatea sunt o altă opțiune pe care să o discutați cu medicul vostru veterinar. Sunt o alegere mai bună pentru diminuarea anxietățîi, dar s-ar putea să nu reducă răul de mișcare și nici nu sunt eficiente că și sedative (a se vedea Fișa de Consimțământ și Medicația Complementară).