Testarea Wellness Pentru Pisici

De tchobi, 13 Aprilie 2018

Ce reprezintă testarea wellness?

Testarea Wellness este un program de controale medicale și testări de sânge și urină conceput pentru a detecta bolile timpurii sau ascunse la pisicile care par a fi sănătoase.

De ce aș agrea o testare wellness a pisicii mele?

Pisicile sunt maestre în a-și masca și ascunde suferințele, astfel că o boală ar putea fi prezența chiar și la pisicile care par a fi sănătoase. Dacă o boală sau o afecțiune poate fi depistată înainte că pisica să prezinte vreun semn de boală, atunci se pot face pași în tratarea sau corectarea problemei înainte de a se instala leziuni sau disfuncțîi permanente.

Când se efectuează testarea wellness?

Testarea wellness ar trebui să fie efectuată în mod regulat și mulți companioni umani ai pisicoaselor îmbină testarea wellness cu vizită anuală a pisicilor lor la medicul veterinar pentru examinarea fizică și vaccinare. Medicul vostru veterinar va poate recomandă testări mai frecvente în funcție de vârstă sau problemele de sănătate specifice ale pisicii voastre. Monitorizarea stării de sănătate a pisicii voastre într-o manieră regulată îi înlesnește medicului veterinar posibilitatea de a depista modificările minore care ar putea semnala debutul bolii.

Ce implică testarea wellness?

Există trei categorii principale de testare wellness pentru pisicile tinere și de vârstă mijlocie: hemoleucogramă completă (HLG), profilul biochimic al sângelui și analiză de urină. Medicul vostru veterinar va va sfătui cât de extinsă va fi testarea în funcție de necesitățile pisicii voastre. În cazul pisicilor tinere care nu prezintă semne de boală, o testare relativ simplă este adecvată. În cazul pisicilor de vârstă mijlocie, o testare mai amănunțită ar fi adecvată.

Hemoleucogramă completă

Acest test simplu oferă informații privind diferitele tipuri de celule din sânge. Acestea includ celulele roșii ale sângelui, care transporta oxigenul la țesuturi, celulele albe ale sângelui, care lupta împotriva infecțiilor și răspund la inflamație și plachetele sanguine (trombocitele), care ajută sângele să coaguleze. HLG-ul oferă detalii privind numărul, dimensiunea și formă diferitelor tipuri de celule și identifica prezența oricăror celule anormale. Este un test de rutină utilizat în toate stadiile de sănătate și boală și poate indică prezența diferitelor forme de boală (a se vedea materialul informativ Hemoleucogramă Completă).

Profilul biochimic al sângelui

Acesta este un panel de teste care oferă informații despre organele și țesuturile din organism și se dovedește util în depistarea diabetului și a diferitelor alte tulburări (a se vedea materialul informativ privind Profilul Biochimic al Sângelui).

Dacă la profilul biochimic al sângelui sunt detectate modificări minore, medicul veterinar va poate solicită repetarea testelor în câteva zile, săptămâni sau luni. Dacă aceste modificări sunt mai semnificative, atunci un plan de diagnostic mai extins poate fi recomandat, incluzând un profil biochimic extins și teste speciale de tipul radiografiei sau ecografiei.

Analiza de urină

Analiză de urină este un test de rutină care raportează proprietățile fizice și chimice ale urinei pisicii (a se vedea materialul informativ Analiză de Urină). Testul oferă informații privind modul în care funcționează rinichii, identifica inflamația și infecția prezente la nivelul aparatului urinar și ajută în depistarea diabetului. Analiză de urină este parte a oricărei evaluări complete a rinichilor și a aparatului urinar și ar trebui să fie inclus în testarea wellness de rutină.

Rezumat

Testarea wellness este o modalitate simplă și eficientă de monitorizare a stării de sănătate a pisicii. Depistarea precoce și corectarea problemelor medicale sunt utile în a asigura o viață lungă, sănătoasă și activă a pisicii voastre.