Pregătirea Pisicii Pentru o Testare de Sânge

De Dr. Rocsana Timotin, 13 Aprilie 2018

De ce este important să-mi pregătesc pisica pentru recoltarea de sânge?

Pregătirea corespunzătoare a pisicii pentru un test de sânge se dovedește utilă în a ne asigura că rezultatele sunt cât mai exacte și corecte cu putință. Uneori, rezultatele testelor sunt anormale numai datorită faptului că pisica nu a fost pregătită în mod adecvat. Dacă medicul vostru veterinar suspectează că rezultatele sunt incorecte, va trebui să-i repetați pisicii voastre testele de sânge.

Pregătirea este aceeași pentru toate testele de sânge?

Nu. Testele de sânge pot fi grupate că teste de rutină și teste speciale. Pregătirea pentru aceste două tipuri de teste este ușor diferită.

Testarea de rutină oferă o imagine de ansamblu asupra stării de sănătate a pisicii și este efectuată atât la pisicile sănătoase (a se vedea materialul informativ Testarea Wellness), cât și la pisicile bolnave (a se vedea materialele informative privind Hemoleucogramă Completă și Profilul Biochimic Seric). Orice vizită la medicul veterinar poate include o testare de rutină a sângelui. Pregătindu-va pisica în mod adecvat pentru fiecare vizită, puteți economisi bani și timp prețios reducând necesitatea testării repetate.

Pregătindu-va în mod adecvat pisica pentru fiecare vizită, puteți economisi bani și timp prețios.

Testele speciale sunt efectuate pentru a investiga sau a monitoriza o anumită problema. De exemplu, medicul veterinar dorește să monitorizeze nivelul de glucoză din sânge la o pisica diabetică sau să testeze nivelurile unor medicamente la o pisica aflată pe o medicație specifică. Pregătirea adecvată pentru testele „speciale” este esențială pentru acuratețea rezultatelor.

Cum îmi pregătesc pisica pentru recoltarea analizelor de rutină ale sângelui?

Lucrurile pe care le puteți face pentru a va pregăti pisica pentru o vizită de rutină la medicul veterinar includ:

  1. Nu hrănim pisica timp de câteva ore: Dacă este posibil, nu va hrăniți pisica pentru circa 4-6 ore înainte de programare. Dietă alimentară (lipsa hrănirii) ajută la „curățarea” sângelui de lipemie, picăturile de grăsime care apar după hrănire. Lipemia poate interfera cu anumite teste de sânge și pot face dificilă interpretarea rezultatelor.
  2. Păstrați apă la dispoziția pisicii: Acest lucru este cu atât mai important cu cât este vorba de o perioada mai caldă a anului. Chiar și starea de deshidratare ușoară poate modifică rezultatele testelor, așa că asigurați-va că pisica voastră are acces la apă înainte de vizită voastră la medicul veterinar.
  3. Evitați activitatea fizică și joacă activă chiar înainte de vizită voastră: Activitatea fizică poate cauza modificări ale rezultatelor testelor, astfel că mișcarea și joacă activă ar trebui să fie evitate.
  4. Minimalizati stresul: Acest lucru poate fi dificil mai ales dacă pisica voastră este agitată sau speriată, dar iată câteva sugestii:
    1. Prezentați-va pisica într-un transportator adecvat pentru pisici. Acest lucru o va face pe pisica voastră să se simtă în siguranță și elimina riscul de a o pierde.
    2. Tratați-va pisica cu calm și blândețe – vorbiți-i cu o voce blanda și astfel o veți distrage și îi veți reduce din anxietate.
    3. Dacă sala de așteptare este aglomerată, este indicat să așteptați cu pisica în mașînă (dacă vremea o permite) pentru a-i reduce din agitație.
    4. Dacă pisica voastră este extrem de agitată și speriată, iar medicul vostru veterinar este îngrijorat că acest lucru ar putea afecta rezultatele testelor de sânge, vizită voastră va fi reprogramată într-un alt moment când activitatea în clinică este mai redusă. Acest lucru ar putea reduce stresul asociat prelevării probei de sânge.

Cum îmi pregătesc pisica pentru un test „special” de sânge?

Pregătirea pentru un test special de sânge depinde de test.

De exemplu, vi se la solicită să:

  • Să va puneți pisica la dietă alimentară (nu va mânca nimic) strictă pentru 12 ore sau mai mult.
  • Să-i administrați medicația la un anumit moment înainte de vizită voastră – ex., dacă vi se solicită să administrați medicația cu 4-6 ore înainte de programare, va trebui să schimbați ora la care îi administrați pisicii doză ei regulată.
  • Să nu-i administrați pisicii medicația înainte de prelevarea probei de sânge – ex., Urmați recomandare „Nu-i administrați pisicii medicația după ora 7 dimineață în ziua vizitei voastre următoare” chiar dacă acest lucru înseamnă să întârziați sau să omiteți administrarea unei doze.

Medicul vostru veterinar va va oferi instrucțiunile specifice înainte de programarea voastră (a se vedea mai jos „Pregătirea specială pentru următoarea vizită a pisicii voastre”). Este extrem de important să urmați întocmai aceste instrucțiuni pentru a asigura acuratețea rezultatelor testării.

Etichete