Vaccinarea – Sarcomul Post-Vaccinal La Pisici

De Dr. Rocsana Timotin, 27 Martie 2016

Ce Este Sarcomul?

Sarcomul este termenul medical pentru orice tip de cancer care afectează țesuturile mezenchimale. Țesuturile mezenchimale sunt reprezentate de țesuturile conjunctive (sau pe înțelesul tuturor – de susținere sau suport), cum ar fi pielea și mușchii, osul, cartilajul, pleura, peritoneul și vasele de sânge. Sarcoamele post-vaccinale, de regulă, interesează țesutul conjunctiv fibros prezent sub piele (țesutul conjunctiv subcutanat) și adesea, sunt fibrosarcoame.

De ce sunt denumite „post-vaccinale” sau „asociate vaccinurilor”?

Sarcoamele care afectează diferite țesuturi din organism au fost dintotdeauna observate la pisici, dar de la începutul anilor 1990, apariția sarcoamelor în locurile utilizate în mod obișnuit pentru vaccinare, cum ar fi interscapular (între omoplați), regiune lombară (zona posterioară a spinării – baza cozii), zona flancului (regiunile laterale ale corpului, imediat înaintea zonelor de prindere a piciorușelor din spate de trunchi) și porțiunea superioară a piciorușelor din spate, a determinat cercetătorii să urmărească dacă există o legătură directă cu vaccinarea.

… sarcoamele aveau legătură și cu injecțiile efectuate cu alte medicamente la pisici…

Este important să înțelegeți că sarcoamele aveau legătură și cu injecțiile efectuate cu alte medicamente la pisici, astfel că afecțiunea este mult mai corect denumită sarcom „la locul de injectare”.

Există vreo legătură cu vaccinarea?

Datele studiilor de cercetare sunt încă neclare, dar la câteva pisici susceptibile din punct de vedere genetic se pare că anumite componente ale anumitor vaccinuri inactivate pot declanșa o reacție inflamatorie intensă și prelungită care poate, în cele din urmă, să devină un sarcom. Pe baza cercetărilor întreprinse în America de Nord și Marea Britanie, se pare că problema este legată de vaccinurile „cu adjuvant” sau vaccinurile care conțin o substanță concepută pentru a intensifica stimularea imunitară indusă de vaccin.

Studiile genetice recente întreprinse în Statele Unite au demonstrat mutații apărute într-o anumită genă (denumită gena supresoare tumorală) la pisicile care au dezvoltat sarcoame. În prezent, sunt întreprinse vaste proiecte de cercetare pentru a stabili ce rol, dacă există vreunul, joacă vaccinul în dezvoltarea sarcoamelor. Asocierea este încă controversată, iar cele mai recente studii de cercetare continuă să investigheze mecanismul exact de acțiune în cazul acestor tumori.

Cât de comună este afecțiunea?

În raport cu numărul de pisici vaccinate, incidența sarcoamelor este extrem de mică.

Probabilitatea ca sarcoamele să fie punctul culminant al factorilor multipli se consideră a fi cea mai plauzibilă explicație.

În timp ce incidența exactă este necunoscută, s-a raportat a fi undeva între 6 și 30 la 100.000 de pisici vaccinate. Probabilitatea ca sarcoamele să fie cauzate de altceva decât de un vaccin sau să fie punctul culminant al factorilor multipli se consideră a fi cea mai probabilă explicație.

Cum poate fi recunoscut?

Aceste sarcoame, de regulă, sunt observate ca noduli fermi, singulari, prezenți sub piele, în mod frecvent în regiunea flancului sau a scapulei. Doar în câteva cazuri s-au dezvoltat mai devreme de trei luni după vaccinare. Orice nodul care se dezvoltă mai devreme sau la scurt timp după vaccinare este, cel mai probabil, parte a unei reacții locale tranzitorii la vaccin și, de regulă, ar trebui să se fi retras până la trei luni de la vaccinare.

Cum sunt diagnosticate sarcoamele?

O biopsie a nodulului și examenul histopatologic sau examinarea microscopică a țesutului anormal vor confirma faptul că este un sarcom mai degrabă decât o simplă inflamație sau infecție.

Care este tratamentul?

O porțiune generoasă de țesut din jurul marginilor tumorii trebuie să fie înlăturată pentru a reduce riscurile unei recidive.

Țesutul tumoral trebuie să fie înlăturat chirurgical. O porțiune generoasă de țesut din jurul marginilor tumorii trebuie să fie înlăturată pentru a reduce riscurile unei recidive. În funcție de mărimea și poziționarea tumorii, amputarea unui membru sau a altor țesuturi poate fi necesară.

Tratamentul, de regulă, este eficient?

Aceste sarcoame tind să reapară la locația inițială. Metastaza sau diseminarea în alte locații este rară. Utilizarea chirurgiei radicale combinată în anumite cazuri cu radioterapia sau chimioterapia, cresc timpul de supraviețuire.

Din perspectiva acestor sarcoame, este sigur să-mi vaccinez pisica?

Medicul vostru veterinar va discuta cu voi toate aspectele privind riscurile și beneficiile vaccinării. Producătorii de vaccinuri investighează în mod activ această problemă, iar vaccinuri care nu conțin adjuvanți au fost create pentru toate bolile feline grave, cu excepția infecției cu virusul imunodeficienței feline și a infecției cu virusul peritonitei infecțioase feline. În general, riscul ca pisica voastră să se infecteze cu microb care generează o boală gravă este de departe mai mare decât riscul extrem de mic de a dezvolta un sarcom.