Scottish fold-ul

De Dr. Rocsana Timotin, 30 Ianuarie 2016

Prima data descoperita intr-un hambar din apropierea Coupar Angus din Scotia, Scottish fold este bine cunoscuta pentru urechile ei indoite caracteristice, care sunt rezultatul unei mutatii naturale spontane. Urechile se indoie in fata si in jos, iar impresia creata a unui ursulet de plus cu ochii mari ca de bufnita a cucerit inimile multor iubitori de pisici. In afara de urechile lor caracteristice si a infatisarii unice, aceste pisici sunt delicate, discrete si afectuoase, fiind companionii ideali pentru persoanele care-si doresc un animalut tandru, dar nu prea activ.

Istoricul si originea

In 1961, pastorul scotian William Ross a remarcat in ferma unui vecin o pisica cu urechi neobisnuite, indoite, in apropierea orasului Coupar Angus din provincia Tayside, Scotia. Aceasta prima pisica cu caracteristicile Scottish fold-ului, Suzie, era o pisica comuna de hambar, de culoare alba ai carei stramosi nu erau cunoscuti. Fiind constienti de unicitatea aspectului urechilor acestei pisici, domnul Ross si sotia sa, Mary, si-au insusit unul dintre pisoii fatati de Suzie un an mai tarziu, respectiv, o femela alba pe care au numit-o Snooks.

Familia Ross a inceput un program de reproductie si selectie utilizand-o pe Snooks si si-au canalizat eforturile pentru a infiinta noua rasa. La inceput, ei au denumit rasa, pisica cu urechi blegi. Britanicele cu parul scurt au fost adaugate pentru a fortifica si a mari fondul genetic. Familia Ross a inceput sa-si etaleze si sa-si inregistreze pisicile unice in Governing Council of the Cat Fancy (GCCF). Cu timpul, au inceput sa se implice din ce in ce mai multi crescatori si pana la sfarsitul deceniului rasa a fost redenumita Scottish fold.

Cu toate acestea, la inceputul anilor 1970, GCCF a incetat inregistrarea exemplarelor de Scottish fold datorita ingrijorarilor legate de afectiunile urechilor ca otitele, raia auriculara si surditatea - ingrijorari care s-au dovedit nefondate. Totusi, rasa nu a reusit niciodata sa atinga faima pe care ea a reusit sa o obtina in America de Nord. Pisicile Scottish fold au fost pentru prima data introduse in Statele Unite in 1970 cand trei dintre puisorii pisicii Snook au fost trimisi dr. Neil Todd in Massachusetts, care cerceta mutatiile spontane. Ulterior, alte exemplare de Scottish fold au fost importate si britanicele si americanele cu parul scurt au fost adaugate in programul de reproductie. In concluzie, putem spune ca toate pisicile autentice Scottish fold se trag din pisica Suzie, mentionata anterior.

In 1978, Cat Fanciers’ Association (CFA) i-a acordat Scottish fold-ului statutul de membra si dreptul de a participa in cadrul expozitiilor de feline. Intr-un timp relativ scurt, Scottish fold-ul si-a castigat acceptiunea tuturor asociatiilor feline si un loc in topul celor mai populare zece rase de pisici. Astazi, Scottish fold-ul este a opta rasa ca popularitate potrivit inregistrarilor totale ale CFA.

Versiunea cu parul lung a Scottish fold-ului nu a fost oficial recunoscuta pana la jumatatea anilor 1980, desi pisoii cu parul lung si-au facut aparitia in cuiburile de fatare ale Scottish fold-ului inca de la inceput.

Astazi, rasa este recunoscuta de urmatoarele asociatii internationale: American Association of Cat Enthusiasts (AACE), American Cat Association (ACA), American Cat Fancier's Association (ACFA), Canadian Cat Association (CCA), Cat Fanciers' Association (CFA), Cat Fanciers' Federation (CFF), The International Cat Association (TICA), United Feline Organization (UFO).

Numele atribuit Scottish fold-ului cu parul lung difera in functie de asociatie. In cadru CFA, Scottish fold-ul cu parul lung este recunoscut ca o diviziune a rasei Scottish fold. TICA, ACA, CCA si UFO il denumesc Scottish fold longhair, CFF ii spune longhair fold, iar ACFA si AACE il desemneaza ca Highland fold.

Aspectul exterior si dimensiunile

Urechile indoite caracteristice rasei sunt determinate de o gena dominanta incompleta care afecteaza cartilajul urechilor, producand indoirea in fata si in jos a urechilor. Ochii mari si rotunzi si capul, obrajii si „pernitele” de implantare a mustatilor rotunjite se alatura aspectului rotunjit de ansamblu. Chiar daca au urechile indoite, totusi, pisicile Scottish fold inca isi utilizeaza „expansiunile” auriculare pentru a se exprima – urechile se rotesc pentru a asculta, sunt lasate pe spate cand pisica este furioasa si sunt purtate ridicat atunci cand umblati la sursa de bunatati.

Corpul Scottish fold-ului da, de asemenea, senzatia de rotunjime. Aceasta pisica de talie medie este rotunjoara, bine impanata, de la nivelul umerilor si pana la pelvis. Coada are lungime medie pana la lunga, conica si bine proportionata cu restul corpului.

Pisicile Scottish fold pot fi intalnite in ambele varietati de lungime a parului, cu parul lung sau cu parul scurt. Varietatea cu parul lung are o blana de la medie pana la lunga, cu o textura moale si pufoasa, blana ce formeaza un guler in jurul gatului, pantalonasi la nivelul membrelor posterioare, smoace de par intre degete si la nivelul urechilor, precum si un „pamatuf” de coada. Varietatea cu parul scurt prezinta o blana scurta, deasa si viguroasa care sta departata de corp.

In majoritatea asociatiilor, aproape toate culorile si modelele sunt acceptate, exceptie facand cele care indica hibridizarea, cum ar fi culorile si modelul Siamezei. Cu toate acestea, cateva asociatii accepta toate culorile si modelele, inclusiv modelul pointed.

Scottish fold-ul adult poate atinge circa 4-6 kg la mascul si in jur de 3-4 kg la femela.

Personalitatea

Pisicile Scottish fold sunt delicate, lipicioase, afectuoase, sociabile si se adapteaza rapid noilor imprejurimi si persoane. Chiar daca abia le vor permite unora sa le mangaie si sa le dragaleasca, pisicile Scottish fold sunt foarte loiale si au tendinta sa-si creeze legaturi puternice cu o singura persoana din familie, pe care o vor urmari dintr-o camera in alta ca niste catelusi devotati. Ele tanjesc dupa atentie si interactiune cu oamenii lor favoriti si sunt dispuse sa accepte aproape orice sugestie – atata timp cat ea poate fi realizata dintr-o pozitie lejera.

Chiar daca sunt extrem de devotate si uneori chiar posesive, pisicile Scottish fold nu sunt pisici agasante sau ultra solicitante, astfel ca, adesea, prefera sa se aseze langa voi decat in poala voastra. Ele vocalizeaza numai atunci cand au ceva important de spus, cum ar fi „Hraneste-ma!”, dar si atunci vocile lor sunt destul de silentioase. Sunt pisici jucause care de cele mai multe ori vor ramane asa si odata cu maturizarea.

Relatiile cu familia si casa

Pisicile Scottish fold au personalitati agreabile care se potrivesc cu moacele lor de spiridusi. Dupa cum am mai mentionat, sunt pisici care adora compania omului si se adapteaza aproape oricarui mediu de viata, fie un apartament, fie o casa spatioasa la tara.

Se inteleg bine cu copiii, cainii si alte animalute de casa. Daca sunteti in cautarea unei pisici rezistente, adorabile, afectuoase si linistite, Scottish fold-ul poate fi alegerea perfecta pentru voi!

Aspecte particulare

Exemplarele de Scottish fold cu parul scurt au nevoie de o minima ingrijire. Deoarece blana lor este deasa, totusi, se impune ca aceasta sa fie periata cu un pieptan din otel inoxidabil de buna calitate o data sau de doua ori pe saptamana pentru a inlatura parul mort. Pisicile Scottish fold cu parul lung au nevoie de o mai atenta ingrijire – pieptanatul cu un pieptan din otel inoxidabil de buna calitate de 2-3 ori pe saptamana va preveni formarea caltilor si va mentine blana in cea mai buna forma.

Urechile indoite ale acestei rase de pisici determina o crestere a productiei de cerumen la unele pisici, facand astfel ca toaletarea urechilor sa fie o parte necesara a ingrijirii bilunare a ambelor varietati, cu parul lung sau cu parul scurt.

Din moment ce Scottish fold-ul este inca o rasa destul de rara, si avand in vedere ca nu toti pisoii au urechile indoite, cererea este mare, iar listele de asteptare sunt, de regula, lungi. Preturile pentru exemplarele din aceasta rasa variaza in functie de zona, crescator, linia pura si calitatea acesteia, precum si de sex, conformatia corporala, forma urechilor, culoare si model. In general, un Scottish fold cu calitati de animalut de companie poate fi gasit la un pret de la 500 $ la 800 $ si uneori chiar mai mult.

Boli si afectiuni curente

Din moment ce gena urechilor indoite a Scottish fold-ului este dominanta, toate pisicile din aceasta rasa vor trebui sa aiba cel putin unul dintre parinti cu urechile indoite pentru ca ele insele sa aiba urechile indoite. Atunci cand o pisica cu urechile indoite este imperecheata cu o pisica cu urechile drepte, teoretic, circa 50% dintre pisoii nou-nascuti vor avea urechile indoite, desi numarul exact al acestora intr-un cuib de fatare este variabil. Restul vor avea urechile drepte. Acesti Scottish fold cu urechile drepte sunt foarte utili in programele de reproductie ale rasei si pot fi de asemenea vanduti ca si animalute de casa.

Imperecherea a doua exemplare cu urechile indoite creste numarul de pisoi cu urechile indoite dintr-un cuib de fatare, dar in acelasi timp creste semnificativ sansele aparitiei diformitatilor scheletale grave. Exemplarele homozigote cu urechile indoite (Scottish fold-ul care mosteneste gena urechilor indoite de la ambii parinti) sunt mult mai predispuse sa dezvolte boli congenitale care produc deformarea oaselor.

Evitarea imperecherii a doua exemplare cu urechile indoite reduce aceasta problema; totusi, controversele inconjoara rasa datorita acestui defect. Atunci cand va ganditi sa achizitionati un Scottish fold, aveti in vedere sa verificati daca exista semne ale acestei tulburari. Picioarele scurte, butucanoase, degetele deformate, mersul impleticit sau lipsa de mobilitate pe membre sau de la nivelul cozii sunt semne clare de existenta a unei probleme. Pentru a verifica mobilitatea (flexibilitatea) cozii, cu ajutorul mainii efectuati miscari de lateralitate si de sus-jos.

Masculii, ca in cazul oricarei alte rase de pisici, nu sunt feriti de sindromul urologic felin (formarea de pietricele la nivel renal sau vezical), motiv pentru care trebuie avuta o atentie sporita asupra alimentatiei si a aparitiei eventualelor dificultati de urinare.

Ideal este ca dupa varsta de 6-8 ani, chiar daca aveti un exemplar sanatos, sa-i faceti un control de rutina si cateva investigatii (ecografie, radiografie, analize de sange si urina) pentru a depista din timp eventualele sensibilitati si afectiuni ascunse pentru a incerca remedierea acestora printr-o alimentatie corespunzatoare sau cu ajutorul unui tratament adecvat.

Speranta medie de viata a Scottish fold-ului este de 12-14 ani.

Etichete