Primul Ajutor Pentru Pisicile Care Sângerează

De Dr. Rocsana Timotin, 30 Martie 2018

Când vine vorba de sângerare, ceea ce nu puteți vedea poate fi cu mult mai grav decât ceea ce este vizibil. Sângerarea sau hemoragia evidență provenită de la o gheruța ruptă sau de la o ureche tăiată pare înfricoșătoare și creează o mizerie de nedescris, dar hemoragia internă în interiorul toracelui sau al abdomenului pe care nu o puteți vedea este o chestiune mult mai periculoasă. Acestea fiind spuse, sângerarea din orice regiune a corpului este un motiv temeinic de ingrijoarare dacă se pierde o cantitate mare de sânge. Pentru a reduce pierderea de sânge, proprietarii de pisici trebuie să știe cum pot acordă primul ajutor pentru pisicile care sângerează.

Hemoragia și șocul

Atunci când o cantitate vastă de sânge este pierdută într-o perioada scurtă de timp, șocul se poate instala. O pisica în stare de șoc prezintă o frecvența cardiacă crescută și o presiune sanguină scăzută. Acesta poate avea gingiile palide sau chiar albe și respiră cu rapiditate. Dacă este lăsat netratat, sistemele de organe își întrerup funcțiile, iar pisica poate suferi leziuni permanente și, chiar, moartea. Minutele contează, astfel că proprietarii de pisici trebuie să știe cum pot controla sângerarea pentru a preveni starea de șoc până când primesc asistență medical-veterinară de urgență.

Siguranță pe primul loc

Siguranță, cât și prudență sunt extrem de importante când vine vorba de manipularea pisicilor rănite…siguranță pentru pisica, dar și pentru proprietarul de pisica! Nu scăpați din vedere faptul că o pisica rănită este speriată și are dureri. Chiar și cea mai drăgălașă și iubitoare pisica poate muscă și zgâria în aceste circumstanțe. Luați-va măsuri de precauție adecvate pentru a evita să fiți mușcăți atunci când încercați să ajutăți o pisica rănită. Ar putea să fiți nevoiți să folosiți o botniță sau să solicități ajutorul altei persoane care să mă ajute să imobilizeze pisica în timp ce voi îi oferiți primul ajutor. Înfășurarea pisicii într-un prosop sau păturică caldă îi poate oferi confort pisicii și va poate proteja de a fi rănit.

Tehnicile de prim ajutor în cazul sângerării

Toate protocoalele de prim ajutor în cazul pisicilor care sângerează au același obiectiv: controlul pierderii de sânge. Dar, atingerea acestui obiectiv implică tehnici diferite pentru hemoragia externă sau internă.

Hemoragia externă

Diferitele părți ale corpului necesită tehnici diferite de control al sângerării. Iată câteva sugestii și recomandări specifice pentru diferitele părți ale corpului:

Lăbuțele

Înfășurați sau bandajați picioarul cu ajutorul unei bucăți de tifon sau cu un prosopel și aplicăți o presiune constanța asupra labutei. Sângerarea ar trebui să se oprească în 5-10 minute.

Dacă sursă sângerării este o unghie ruptă, puteți aplică un creion stiptic (se găsește în farmaciile umane), un plasture cu nitrat de argint sau puteți „sigila” unghia cu niște pudra de amidon. Toate aceste produse pot fi achiziționate din farmaciile umane. Dacă nu dispuneți de niciunul dintre aceste produse acasă, încercați să acoperiți unghia cu praf de copt sau făînă. De asemenea, puteți înfige vârful unghiei într-o bucată de săpun care va ajută la stoparea sângerării. Mențineți lăbuță bandajată într-un prosopel pe toată perioada transportului spre clinică veterinară.

Corpii străini înfipți adânc vor fi extrași numai de către medicul vostru veterinar, care poate seda pisica, făcând procedura mai confortabilă și mai puțîn dureroasă.

Dacă lăbuță sângerează că urmare a unei tăieturi sau sfâșieri a pernitei, uitați-va dacă sesizați vreo mizerie sau obiecte străine, cum ar fi o bucată de sticlă sau metal care ar putea fi înfiptă în perniță. Dacă puteți prinde obiectul cu ușurință cu ajutorul unei pensete, înlăturați-l cu blândețe. Spălarea labutei cu un jet redus de apă rece se poate dovedi utilă în dislocarea particulelor mititele. Dacă materialul străîn este înfipt adânc, lăsăți-l acolo. Încercarea de a-l disloca și a-l îndepărta, nu va face nimic altceva decât să agraveze leziunea, ducând la o sângerare mai abundență și poate cauza durere. Corpii străini adânc implantați vor fi scoși numai de către medicul, vostru veterinar, care va poate seda pisica, făcând procedura mai confortabilă. Pentru a controla sângerarea, presați rana cu un prosop curat. Rănile minore vor înceta să mai sângereze în câteva minute; însă, plăgile mai profunde au nevoie de mai mult timp pentru a se stabiliza. De asemenea, sângerarea poate reîncepe atunci când pisica calcă pe piciorul rănit. Dacă nu reușiți să opriți sângerarea în decurs de 10 minute, prezentați-va pisica la o clinică veterinară de urgență.

Picioarele

Lacerațiile prezente pe membre, adesea, provoacă o sângerare semnificativă, mai ales dacă o venă sau arteră majoră este lezată. Înfășurați rana cu un prosop curat și aplicăți o presiune fermă. Dacă este cu putință, ridicați piciorul deasupra nivelului inimii. Dacă prosopul se îmbibă vizibil cu sânge, nu-l îndepărtați. Puneți un alt prosop peste primul și continuați să apăsăți ferm. Îndepărtarea prosopului duce la desprinderea coagulilor și înrăutățește sângerarea. Îndreptăți-va cu rapiditate către un centru medical veterinar de urgență pentru a solicită asistență.

Înfășurați rana cu un prosop curat și apăsăți cu fermitate. Dacă este posibil, ridicați membrul deasupra nivelului inimii.

În cazul tăieturilor minore ale membrelor, verificați dacă depistați vreun corp străîn și îndepărtați-l dacă îl puteți detașa și aborda cu ușurință. Clătiți rana cu apă curată pentru a înlătura eventualele impurități rămase, iar apoi acoperiți rana cu o bucată de tifon sau un prosop. Mențineți presiune asupra rănii mențînând prosopul peste această sau fixând bucată de tifon în jurul piciorului cu o bucată de leucoplast pe toată durata transportului spre cabinetul medicului vostru veterinar.

Trunchiul

Poate fi extrem de dificil să bandajați o pisica atunci când această prezintă o rana tăiată pe torace sau abdomen, astfel că fixarea bandajului cu leucoplast este absolut necesară. Înconjurați prosopul cu 3-4 straturi de bandă adezivă sau leucoplast, astfel încât să înconjurați întreg toracele sau abdomenul. Pentru a evita stanjenirea sau blocarea respirăției, nu fixați prosopul prea strâns.

Dacă există un obiect care este înfipt în rana din torace sau abdomen (de ex., un bat, o săgeata), nu-l îndepărtați.

Dacă auziți un zgomot de „aspirație sau suctiune” când pisica respiră, mențineți prosopul fix și îndreptăți-va imediat spre o clinică de urgență. Unele traumatisme provocate la nivelul toracelui pot implică pulmonii și au implicații potențial fatale. Dacă sesizați existența unui obiect care este înfipt în rana din torace sau abdomen (de ex., un bat sau o săgeata), nu-l îndepărtați. Înfășurați prosopul cu atenție de jur împrejurul acestuia, fără a-l atinge.

Urechile

Urechile au tendința de a sângera din abundență! Există numeroase vase de sânge situate la suprafață pielii la nivelul pavilioanelor urechilor, iar pisicile au tendința de a-și scutură capul, ceea ce agravează sângerarea. Aplicați o bucată de tifon sau un prosopel mic de față pe ambele fete ale pavilionului urechii, iar apoi îndoiți urechea peste zona superioară a capului pisicii și mențineți-o cu fermitate în această poziție. Puteți menține tifonul, compresa sau prosopelul în poziția sugerată „sigilandu-l” sau acoperindu-l cu bandă adezivă sau leucoplast de jur împrejurul capului și pe sub gât. Aveți grijă să nu restrictionati respirația. Pentru a va asigura că nu se întâmplă acest lucru, între gâtul pisicii și bandaj ar trebui să puteți introduce două degete.

Sesizarea apariției sângerării are un impact terifiant pentru majoritatea oamenilor, mai ales dacă este vorba de o pisica rănită care sângerează. Acordându-i rapid primul ajutor, situația nu va mai fi atât de înspăimântătoare.