Pregătirea Pisicii pentru o Călătorie la Medicul Veterinar

De Dr. Rocsana Timotin, 13 Iulie 2018
Pregătirea Pisicii pentru o Călătorie la Medicul Veterinar

Chiar dacă pisicile sunt în mod tradițional, creaturi independente, tu este cea mai importantă persoană din lumea pisicii tale! În afară ta, cea de-a două cea mai importantă persoană din viață pisicii tale este medicul veterinar. Acești doctori de animale au două obiective majore: să mențînă sănătatea animalelor cât de mult pot și să le îngrijească atunci când se îmbolnăvesc. Destul de simplu, nu-i așa?

Pentru a se menține sănătoasă, pisicoasă voastră are nevoie de mișcare, o hrană bună și îngrijire medicală consistentă și consecvență. Medicul vostru veterinar va poate ajută cu toate cele trei componente ale unui stil sănătos de viață pentru pisica voastră. Având în vedere că atât voi, cât și pisica voastră veți face multe călătorii la centrul medical veterinar de-a lungul timpului, este cel mai indicat să începeți pregătirea pisicii voastre pentru astfel de vizite cât mai curând cu puțînță.

Înainte de prima vizită

În primul rând, pregătiți-va pisica pentru călătoria cu mașînă. Înainte de a merge la centrul medical veterinar, faceți câteva călătorii cu mașînă în scop practic și oferiți-i pisicii voastre câte o recompensă când ajungeți la destinație. Dacă pisicii voastre îi place să călătorească cu mașînă, mersul la veterinar este o chestiune mai ușoară.

Dacă pisicii voastre îi place să călătorească cu mașînă, mersul la veterinar este o chestiune mai ușoară.

Pentru a fi în condițîi de siguranță atât voi, cât și pisica voastră pentru călătoria la centrul medical veterinar, întotdeauna puneți-va pisica într-un transportator de mașînă. Pisicilor le plac locurile închise și stramte, astfel că vor învață cu ușurință să accepte transportatoarele. Cu ceva timp înainte de vizită la veterinar, așezați transportatorul gol și cu ușa deschisă, pe podea în imediată apropiere a castronul de hrană al pisicoasei voastre. Așezați în transportator un prosop pufos sau o păturică moale. În următoarea zi, puneți bolul de mâncare în interiorul trasportatorul, imediat lângă ușa numai cât pisica să-și poată introduce capul să mănânce. În a treia zi, puteți mută bolul de hrană și mai mult în interiorul transportatorului. Această tehnică treptată ar trebui să va ajute pisica să considere transportatorul că pe un loc prietenos și primitor în care poate întră fără prea multă convingere sau constrângere.

Dacă pisica voastră încă ezită să treacă pragul ușîi transportatorului, ajutăți-o să între în acesta, împingând-o cu blândețe. Dacă opune rezistență, îndepărtați porțiunea superioară a transportatorului și așezați-o pe păturică, mai apoi, așezând din nou porțiunea superioară a transportatorului. Dacă nici acest lucru nu funcționează, cu blândețe , dar ferm, luați pisica în brațe și așezați-o în transportatorul dispus pe verticală, introducându-i în primul rând coadă și extremitatea posterioară a corpului.

Pentru proprietarii de pisici care locuiesc la distanțe scurte (merg pe jos) de centrul medical veterinar, există transportatoare pentru pisici prevăzute cu rotițe care pot face transportul facil și distractiv.

Prima vizită medical-veterinară

Ozzy
Ozzy

Cea dintâi vizită la centrul medical veterinar nu ar trebui să fie una medicală de-adevăratelea, ci mai degrabă o introducere și o familiarizare distractivă cu un loc nou. Atunci când va programați prima vizită medical-veterinară, spuneți-i persoanei care va răspunde că va doriți să va familiarizați pisica cu clinică și personalul acesteia înainte de programarea medicală. Întrebați dacă va puteți prezența la clinică atunci când este un moment mai puțîn aglomerat, astfel încât pisica voastră să nu fie copleșită de multitudinea de pisici și persoane străine ȘI încât, personalul medical să dispună de timpul necesar pentru a discuta cu voi. Membrii personalului veterinar vor fi încântați să va ofere un tur al centrului și să se împrietenească cu pisica voastră, astfel că prima să vizită să fie una plăcută.

Membrii personalului veterinar vor fi încântați să va ofere un tur al centrului și să se împrietenească cu pisica voastră, astfel că prima să vizită să fie una plăcută.

În timp ce va aflați în clinică veterinară, așezați transportatorul în poală voastră și vorbiți-i pisicii voastre cu o voce blanda și liniștitoare. Poziționați transportatorul în așa manieră încât să păstrați alte animale în afară câmpului vizual direct al pisicii voastre. Cu ocazia acestei vizite, foarte probabil să nu va întâlniți cu medicul veterinar, astfel că n-ar trebui să dureze mai multe de câteva minute, dar va oferă oportunitatea de a pune la punct câteva date pentru vizită medicală propriu-zisă inițiind fișa clinică a pisicii voastre cu consemnările medicale aferente. De asemenea, este un moment bun de a aduce cu voi toate documentele privind imunizarile, deparazitarile, rezultatele analizelor și consemnările medicale ale problemelor de sănătate anterioare.

A două vizită medical-veterinară

Acum vine chestiunea pe bune. Înainte de vizită medical-veterinară propriu-zisă, luați o proba de fecale din litieră pisicii voastre și puneți-o într-o pungă de plastic sigilată sau un recipient steril de tip coprocultor. Pisica voastră va va fi recunoscătoare pentru că nu va trebui să ofere o proba de fecale când ajunge la clinică!

După ce realizați înregistrarea la recepția centrului, așezați-va într-o zona liniștită din sala de așteptare, dacă nu sunteți preluați direct și vorbiți-i pisicii voastre cu o voce calmă și liniștitoare. Din nou, poziționați transportatorul astfel încât pisicoasă voastră să nu intrezareasca alte pisici. Un asistent veterinar va va însoți în sala de consultațîi și va va adresa întrebări privind poftă de mâncare a pisicii voastre, marca de hrană, programul de hrănire și cantitatea cu care va hrăniți pisica. Fiți preciși! O scafă poate fi o ceașcă sau 10 cești! Asistentul veterinar va va adresa întrebări privind obiceiurile legate de eliminarea nevoilor (Fecalele sunt normale? Ați sesizat mai multe locuri umede pe nisipul pisicii?), regimul de activitate (se joacă?) și starea generală de sănătate (Strănută, îi curge nasul, tușește, șchioapătă, se scarpină?) Pentru a verifică prezența sau nu a paraziților intestinali, asistentul veterinar va preleva o proba de fecale de la pisica voastră, dacă nu ați adus una cu voi și ar putea preleva, de asemenea, și o mică proba de sânge pentru a face verificări pentru viermii cardiaci, virusul imunodeficienței feline și virusul leucemiei feline. Acesta îi va lua temperatura pisicii, de asemenea. Cu toate aceste lucruri stranii care se petrec, pisicoasă voastră va avea nevoie că în mod constant să va audă vocea liniștitoare. Astfel că nu ezitați să-i vorbiți pentru a o face să se simtă confortabil.

Cu toate aceste lucruri stranii care se petrec, pisicoasă voastră va avea nevoie că în mod constant să va audă vocea liniștitoare.

După ce asistentul veterinar preia semnele vitale, medicul veterinar se va întâlni cu voi și cu pisicoasă voastră. Medicul vostru veterinar se va împrieteni cu pisica voastră înainte de a iniția examinarea propriu-zisă, făcându-va pe ambii (pe voi și pisica voastră) să va simțiți mai confortabil. O examinarea fizică completă va include inspectarea blănii în ceea ce privește o eventuală uscăciune, chelii, zone iritate sau pustule. Medicul veterinar va examina ochii pisicii de la nivelul corneei până la rețînă cu un oftalmoscop, va examina canalele auriculare cu un otoscop și îi va deschide gură pisicii voastre pentru a-i evalua dințișorii și gingiile. Medicul va ascultă inima și pulmonii pisicoasei voastre și-i va palpa abdomenul. Va verifică dacă există eventuale hernii sau puncte moi pe craniul pisicii. De asemenea, va examina picioarele și va urmări mersul pisicii pentru a detecta eventualele modificări de postura.

După examinarea fizică, medicul veterinar va efectua eventualele manopere ce vizează prevenția bolilor, incluzând vaccinuri sau deparazitari și va va furniza un program pentru următoarele evaluări sau manopere ce vizează medicină preventivă. De asemenea, dacă este cazul va va prescrie medicația contra paraziților externi (purici și căpușe) și a viermilor cardiaci, de la caz la caz.

Vizitele medical veterinare ulterioare

Anja
Anja

Personalul medical veterinar va va aminti când va trebui să reveniți pentru vizitele următoare. Așteptați-va să va prezentați pisica la medicul veterinar de minim două ori pe an pentru vizitele wellness. Aceste controale periodice se dovedesc utile în a va menține pisica sănătoasă prin prevenirea îmbolnăvirilor cu ajutorul vaccinarilor și a controlului paraziților, cât și prin diagnosticarea problemelor de sănătate de timpuriu prin intermediul testelor de laborator.

Așteptați-va să va prezentați pisica la medicul veterinar de minim două ori pe an pentru vizitele wellness.

Mersul și vizitele la medicul veterinar vor fi floare la ureche dacă începeți să va pregătiți pisica de timpuriu. Categoric, de asemenea, va ajută și să-i oferiți pisicoasei voastre o recompensă, cum ar fi o gustare delicioasă după fiecare vizită, astfel încât această să asocieze întotdeauna centrul medical veterinar cu ceva distractiv și plăcut!