Melanomul ocular la pisici

De Dr. Rocsana Timotin, 7 Ianuarie 2022

Știați sau nu, iată că deja este o certitudine faptul că pisicile sunt deținătoarele celor mai multe colorituri ale ochilor dintre marea majoritate a speciilor domestice de animale. Cum nimic nu este întâmplător, inclusiv coloritul ochilor pisicii voastre nu este o chestiune lăsată la voia întâmplării și este bine cunoscut faptul că acesta se datorează eredității sau altfel spus, este determinat genetic și depinde de cât de multă melanină este prezentă în irisul pisicii. Irisul nu este nimic altceva decât țesutul colorat din jurul pupilei pisicii voastre, care are rolul de a controla dimensiunea pupilei în funcție de intensitatea luminii captate de ochi. Această structură poate fi invadată și acaparată de diferite tipuri de cancere, dar melanomul difuz este de departe cea mai frecvent întâlnită tumoră a irisului. Nu în ultimul rând, melanomul este un tip de tumoră care poate invada și alte structuri ale ochiului pisicii, motiv pentru care am considerat oportun să vă supun atenției și curiozității subiectul melanomului ocular.

Dar ce mai exact este melanomul ocular?

Melanomul ocular este un tip de cancer care se dezvoltă în urma proliferării necontrolate și dezorganizate a melanocitelor. Melanocitele sunt celule ce se întâlnesc în variate țesuturi (cum ar fi pielea, ochiul, ureche internă, oasele și inima) din întreg corpul. La nivelul ochiului, melanocitele se găsesc în țesutul irisului, acea structură delicată și circulară de la nivelul ochiului care îi conferă acestuia coloritul și controlează mărimea pupilei, dar și în țesutul dinapoia retinei, acel strat subțire care tapetează partea din spate sau posterioară a ochiului. Un alt lucru demn de reținut este acela că melanocitele produc melanină, un pigment care conferă pielii, părului și ochilor propriile lor colorituri.

Melanoamele intraoculare sunt rare la pisici, dar melanomul difuz (denumit difuz ca urmare a capacității sale de a difuza sau de a se extinde) al irisului este cea mai comună tumoră intraoculară (din structurile interne ale ochiului) primară la pisici. Melanoamele difuze ale irisului se dezvoltă pornind de la melanocitele irisului și sunt maligne (canceroase). Un alt tip de melanom ocular la pisici este melanomul limbal sau limbic, cunoscut și ca melanom epibulbar. Melanoamele limbale se dezvoltă din melanocitele care se găsesc la nivelul limbului sclero-cornean, granița dintre cornee (partea transparentă anterioară a globului ocular) și scleră (partea albă a globului ocular). Melanoamele limbice sunt benigne, adică nu sunt canceroase și sunt, de departe, mai rare decât melanoamele irisului.

Care ar fi cauzele acestui tip de cancer?

Ca în majoritatea tipurilor de cancere descoperite până în prezent, motivele pentru care o anumită pisică dezvoltă acest tip de cancer, precum și orice alt tip de tumoră, nu ne sunt pe deplin cunoscute. Foarte puține dintre tumori și cancere au o singură cauză cunoscută. Marea majoritate s-a constatat că sunt cauzate de un mix complex de factori de risc, unii ambientalii, alții genetici sau ereditari. Analizându-se cazurile de melanoame oculare raportate la pisici nu a putut fi identificată nicio predispoziție de rasă sau genetică, dar este bine cunoscut faptul că expunerea excesivă la lumină poate contribui la dezvoltarea melanoamelor limbice.

Ce semne asociate acestor tipuri de tumori ar trebui să-mi ridice suspiciunea că pisica mea ar putea suferi de un eventual melanom ocular?

Indiferent dacă sunt benigne sau maligne, aceste tumori vor genera modificarea aspectului ochilor pisicii voastre.

Spre exemplu, în cazul melanonului difuz al irisului, veți putea sesiza niște „chestii” sub forma unuia sau mai multor pistrui pe iris. Aceștia pot fi rotunzi, neregulați sau dungați ca și formă. Inițial, acești pistrui pot avea un colorit maroniu foarte deschis, dar odată cu timpul, ei pot deveni brun închis. De asemenea, ei au tendința de a se dezvolta lent, pot să conflueze și pot cauza o închidere progresivă a culorii irisului. Suprafața irisului, de asemenea, poate lua un aspect rugos, cu cocoloașe sau îngroșat. Pe măsură ce tumora crește, aceasta poate deforma forma pupilei sau deopotrivă, provoacă dilatarea pupilei. O altă complicație a melanomului irisului este o afecțiune ce poartă denumirea de uveită (inflamație a structurilor interne din porțiunea mijlocie a globului ocular), care va face ca ochiul să pară tulbure. Nu de puține ori, globul ocular suferind de melanom al irisului va fi complicat de instalarea glaucomului (presiunea intraoculară crescută) care va cauza bombarea ochiului și orbirea. Atât uveita, cât și glaucomul sunt afecțiuni foarte dureroase. De regulă, pisicile dezvoltă melanom difuz al irisului odată cu înaintarea în vârstă și atingerea perioadei de maturitate sau seniorat, marea majoritate având vârsta medie de 10 ani la momentul diagnosticului.

În cazul melanomului limbic, este posibil să sesizați o masă distinctă, ieșită în relief de culoare închisă care-și face apariția de la marginea limbului sclero-cornean, de-a lungul albului ochiului (sclerei). Majoritatea melanoamelor limbice cresc din jumătatea superioară a limbului.

Indiferent de tipul de melanom, pisica voastră poate fi tentată să-și frece sau zgârie ochiul afectat. Aceste „apucături” pot duce la infectarea sau ulcerația corneană (o plagă deschisă a corneei) a ochiului suferind, provocându-i roșeață, lăcrimare, secreții, tendința de a clipi sau de a-l purta închis. Ulcerația corneană va cauza durere intensă.

Dar cum se poate diagnostica acest tip de cancer?

După cum probabil intuiți, suspiciunea privind existența unui astfel de cancer în mare parte are la bază semnele clinice și aspectul tumorii. Categoric, o biopsie a leziunii ar facilita diagnosticul definitiv al acesteia, dar ținând cont de structurile în care se dezvoltă, o astfel de procedură este extrem de invazivă și poate afecta dramatic ochiul pisicii afectate.

În evaluarea oricărei pisici suferinde, este deosebit de important ca aceasta să fie supusă unei examinări fizice (consultul propriu-zis) amănunțite, urmată de o examinare oftalmologică completă atunci când vine vorba de o afecțiune care implică ochiul cum este cazul melanomului ocular. Examinarea oftalmologică va include inspectarea structurilor interioare ale ochilor folosindu-se un oftalmoscop, precum și măsurarea presiunii intraoculare utilizându-se un tonometru. De asemenea, de la caz la caz, oftalmologul veterinar specialist va efectua și alte proceduri de diagnostic. Imaginile radiografice și cele ecografice se pot dovedi utile în a stabili dimensiunea tumorii, cât și a gradului sau amplorii expansiunii tumorale în structurile ochiului. Ecografia oculară își demonstrează utilitatea și în a facilita diferențierea tumorilor de chisturi, care sunt formațiuni benigne și care nu prezintă un motiv prea mare de îngrijorare. Ținând cont de faptul că melanoamele difuze ale irisului sunt maligne și au tendința de a fi invazive sau să acapareze și alte structuri ale organismului (metastază), nu numai pe cele locale (de la nivelul ochiului), stadializarea procesului tumoral este un aspect deosebit de important în evaluarea și analizarea temeinică a pacientului cu melanom ocular. Stadializarea este procesul prin care se determină amploarea cu care cancerul s-a dezvoltat și propagat. Stadializarea va include analizele de sânge, respectiv, un profil biochimic extensiv al sângelui, o hemoleucogramă completă cu formulă leucocitară și morfologie celulară sanguină, analiza completă a urinei, radiografiile toracice și abdominale, examinarea ecografică, examinarea limfonodulilor, precum și aspiratul cu ac fin al formațiunii și limfonodulilor din proximitate. De asemenea, toate aceste date clinice sunt deosebit de utile pentru a ne oferi o imagine de ansamblu privind condiția individuală și prognosticul pentru fiecare pisică în parte.

Care este evoluția tipică a acestui tip de cancer?

Netratat, melanomul difuz al irisului va continua să crească lent și va invada țesuturile învecinate din interiorul ochiului. Mai devreme sau mai târziu, acesta va genera uveită sau glaucom, ambele fiind afecțiuni foarte grave și dureroase, și foarte probabil, orbire. În afara faptului că sunt invazive local, melanoamele irisului au o rată ridicată de metastază. În aproximativ 60% din cazuri, melanoamele irisului vor metastaza frecvent în limfonodulii regionali, organele abdominale (cum ar fi rinichii și ficatul) și, uneori, în pulmoni și oase. Diagnosticul precoce și tratamentul inițiat cu promptitudine vor evita complicațiile inutile și vor fi asociate cu o speranță de viață crescută. Fără tratament, melanomul irisului va progresa în cele din urmă, cauzând moartea în 30-50% din cazuri.

În ceea ce privește melanoamele limbice, majoritatea au o dezvoltare lentă, dar, în cele din urmă, dacă sunt lăsate netratate, pot ajunge să compromită structurile ochiului, ducând la consecințe mult mai grave. În cazul melanoamelor limbice, dovezi ale metastazei nu au fost raportate.

Care ar fi posibilele tratamente pentru melanomul ocular?

Tratamentul de elecție (constatat și stabilit ca cel mai eficace) în cazul melanomului difuz al irisului diferă în funcție de aspectul inițial al tumorii, a modului în care aceasta progresează în timp, precum și de vârsta și condiția generală a pisicii.

Atunci când sunt prezente numai modificări minime până la moderate la nivelul irisului, majoritatea oftalmologilor veterinari preferă să monitorizeze evoluția cancerului prin intermediul examinărilor periodice, dar acolo unde există disponibile, chirurgia laser sau iridectomia parțială (extirparea chirurgicală a unei părți a irisului) pot fi recomandate și efectuate. De asemenea, este deosebit de important să fie monitorizată presiunea intraoculară. Dacă mărimea și numărul leziunilor cresc în mod substanțial, leziunile ies în relief, se modifică forma pupilei, pigmentul difuzează în alte zone ale ochiului sau presiunea intraoculară crește, enuclearea (îndepărtarea chirurgicală a globului ocular) este recomandată. În plus, enuclearea este întotdeauna indicată în cazurile de melanom cu dezvoltare rapidă, invaziv local, chiar și la pisicile vârstnice.

Tratamentul de elecție (stabilit ca cel mai eficace) în cazul melanomului difuz al irisului diferă în funcție de aspectul inițial al tumorii, a modului în care aceasta progresează în timp, precum și de vârsta și condiția generală a pisicii.

Examenul histopatologic (examinarea microscopică a țesutului de către un anatomopatolog) este absolut obligatoriu în cazurile soldate cu enucleare. Acesta va oferi un diagnostic definitiv, va verifica dacă tumora a metastazat și ne va facilita formularea unui plan de îngrijire pe termen lung. În cazul în care există dovezi ale metastazei, este vital ca medicii veterinari să recomande examenul imagistic (radiologic și/sau ecografic) periodic pentru a determina prezența și amploarea bolii metastatice. Spre deosebire de multe alte cancere care metastazează, boala metastatică în cazul melanomului ocular poate să rămână inaparentă pentru mulți ani.

Ținând cont de faptul că melanoamele limbice sunt benigne și au dezvoltare lentă, aceste, de regulă, sunt monitorizate. Dacă se constată creșterea cu rapiditate a tumorii sau că aceasta începe să se dezvolte în alte componente ale ochiului, intervenția chirurgicală este necesară. Procedura chirurgicală de extirpare a tumorii, uneori, este combinată cu criochirurgia (se folosește de o sondă la o temperatură extrem de scăzută), chirurgia laser sau radioterapia. Mare parte dintre aceste protocoale de terapie au caracter curativ (vindecă pacientul), dar, în cazurile în care aceste proceduri nu se soldează cu succes sau se produce recidiva sau tumora a luat amploare în structurile ochiului, enuclearea este recomandată cu fermitate.

Pisica mea se va vindeca? Care este prognosticul în cazul melanomului ocular?

Din păcate, melanoamele difuze de iris sunt cancere foarte agresive, astfel că prognosticul este rezervat, iar speranțele de supraviețuire pe termen lung nu sunt prea îmbucurătoare. Extirparea chirurgicală completă a tumorii inițiale este întotdeauna cel mai bun prim pas, cu condiția ca localizarea tumorii să permită acest lucru.

Alte câteva observații...

Diagnosticul de suspiciune al melanomului difuz al irisului se bazează pe atenta monitorizare a leziunilor timpurii și detectarea modificărilor care sugerează progresia. Monitorizarea este rareori, dacă este vreodată, dezavantajoasă. Parte dintre melanoamele de iris cresc foarte lent, astfel că ochiul suferind nu trebuie să fie înlăturat timp de ani de zile. Extirparea ochiului pisicii voastre este un lucru greu de imaginat și de luat în considerare, chiar și în situația unui diagnostic de cancer mortal, dar enuclearea va evita durerile nejustificate pe care le va resimți pisica voastră și mai mult, îi va salva viața acesteia. Exceptând aspectul inestetic (dar care poate fi ameliorat prin intermediul tehnicilor de chirurgie plastică și reparatorie), majoritatea pisicilor se adaptează rapid la modificările survenite în capacitatea lor vizuală și se vor descurca foarte bine.