Îngrijirea Inciziilor Chirurgicale la Pisici

De Dr. Rocsana Timotin, 30 Martie 2018

Scopul acestui material informativ este de a va oferi informațiile generale prinvind îngrijirea de rutină a inciziei chirurgicale a pisicii voastre. Dacă incizia pisicii voastre va necesită o îngrijire specială, medicul vostru veterinar va discuta cu voi detaliile acestei îngrijiri particulare.

Există metode diferite de închidere a unei incizii chirurgicale?

Da. Dacă o incizie chirurgicală se extinde în mai multe straturi de țesuturi, fiecare strat va fi închis separat. Că urmare, pot există rânduri multiple de șuturi în locul unei singure incizii. Suprafață sau stratul de piele al inciziei chirurgicale al pisicii voastre poate fi închis cu glue chirurgical sau prin intermediul unei dintre cele câteva tipuri diferite de șuturi sau modele de suturare. Modelul de suturare care este utilizat pentru închiderea pielii depinde de lungime inciziei și de cât de multă tensiune este prezența de-a lungul inciziei, cât și de preferință chirurgului veterinar.

Atâta timp cât există o minimă tensiune la nivelul inciziei chirurgicale, medicul veterinar al pisicii voastre va utiliza un material de sutură obișnuit și un model standard de suturare. În aceste cazuri, copcile sau firele de sutură pot fi plasate pe suprafață pielii, folosindu-se un material de sutură neabsorbabil sau pot fi „înfundate” sau „ascunse” dedesubtul suprafeței pielii, folosindu-se materialul de sutură absorbabil. Unii chirurgi preferă să utilizeze glue-ul chirurgical sau capsele din oțel inoxidabil pentru a închide inciziile obișnuite.

Dacă procedura chirurgicală implică îndepărtarea unei formațiuni mari, remedierea unei plăgi extinse sau chiuretarea țesutului infectat sau mort, pierderea respectivului țesut poate însemna că incizia chirurgicală se află sub o mare tensiune. Tensiunea excesivă de-a lungul unei linii de incizie poate provoca deschiderea plăgii și va întârzia cicatrizarea și vindecarea. Pentru a minimaliza tensiunea asupra liniei de incizie, medicul vostru veterinar poate utiliza un model special de suturare pentru a diminua tensiunea sau un tip de sutură a pielii denumită „sutură de întărire sau de detensionare”. Dacă planul chirurgical a fost contaminat sau infectat înainte de intervenția chirurgicală, un tub de dren chirurgical poate fi dispus la nivelul inciziei pentru a drena orice eventual material infecțios.

Instrucțiunile privind îngrijirea diferitelor tipuri de incizii chirurgicale sunt aceleași?

Instrucțiunile generale pentru îngrijirea inciziei sunt aceleași pentru toate inciziile chirurgicale.

Instrucțiunile generale pentru îngrijirea inciziei sunt aceleași pentru toate inciziile chirurgicale.

În nici un caz unei pisici cu o incizie chirurgicală proaspătă nu trebuie să i se permită accesul afară. Ideal ar fi să-i restrictionati activitatea pisicii voastre pentru o perioada de 7-14 zile, pentru a-i permite inciziei să se vindece. Nu-i permiteți pisicii voastre să facă salturi sau să se angajeze într-o activitate intensă care ar putea cauza întinderea excesivă a inciziei chirurgicale, mai ales în primele câteva zile după operație. Activitatea intensă poate cauza desprinderea suturilor sau ar putea provoca sângerarea la locul inciziei.

Medicul vostru veterinar va poate recomandă restricționarea la cușcă sau închiderea pisicii într-o camera mai mică în anumite circumstanțe.

Nu va imbaiati pisica și evitați umezirea inciziei.

Nu va imbaiati pisica și evitați udarea inciziei. Niciodată, nu aplicați vreo crema, unguent, substanță dezinfectantă sau orice altă substanță pe incizie, exceptând situația în care v-a fost recomandat în mod expres de către medicul vostru veterinar. În mod special, NICIODATĂ nu toaletati incizia cu peroxid de hidrogen (apă oxigenata) sau alcool deoarece aceste produse vor distruge celulele și vor întârzia cicatrizarea.

Pe cât posibil, nu-i permiteți pisicii voastre să se lîngă sau scarpine la locul inciziei, deoarece există pericolul că pisica să-și smulgă șuturile sau să producă o infecție la nivelul inciziei.

Atâta timp cât incizia nu este bandajată, uitați-va la această cel puțîn de două ori pe zi. Dacă a fost pus un tub de dren chirurgical la locul inciziei, veți fi instruiți cum să curățați drenul de mai multe ori pe zi.

Cum ar trebui să arate incizia?

În mod normal, incizia trebuie să fie curată, iar marginile acestea ar trebui să adera una la cealaltă. Pielea trebuie să aibă un colorit normal sau ușor roze-roșiatic. Nu este o chestiune neobișnuită că incizia să fie ușor mai roșiatică în primele câteva zile, pe măsură ce cicatrizarea începe să se producă.

La pisicile cu pielea deschisă la culoare, invinetirea este adesea sesizată în jurul planului chirurgical. Acest aspect poate să nu fie sesizat decât după câteva zile după operație și în anumite cazuri, poate părea mai extinsă în comparație cu dimensiunea inciziei. Acest lucru se datorează infiltrațiilor de sânge sub marginile pielii și este un aspect normal.

În unele cazuri, o mică cantitate de sânge se poate scurge la scurt timp (până la 24 de ore) dintr-o incizie proaspătă, mai ales dacă pisica este activă.

Când ar trebui să mă îngrijorez?

Ar trebui să va îngrijorați și ar trebui să contactați imediat centrul medical veterinar dacă sesizați oricare dintre următoarele aspecte la nivelul planului chirurgical:

  • Scurgerea sau infiltrarea continuă cu sânge sau alte lichide de la nivelul inciziei
  • Scurgerea intermitentă a sângelui care continuă pe o perioada mai lungă de 24 de ore
  • Orice inflamație, umflătură sau roșeața excesivă a pielii, mirosurile neplăcute sau apariția supuratiei (puroi)

Ce-ar trebui să fac dacă pisica mea se linge la nivelul inciziei sau își muscă șuturile?

În primele câteva zile după intervenția chirurgicală, în mod instinctiv, pisica voastră poate încerca să-și toaleteze locul operației, lingandu-se. Incizia poate induce mâncărime pe măsură ce rană se vindecă și părul începe să crească la loc. Pisica voastră ar putea reacționa la această mâncărime lingandu-se sau muscandu-se la locul inciziei. Este o concepție greșită că salivă pisicii ar avea proprietăți antibacteriene sau ar accelera vindecarea unei răni.

Este o concepție greșită că salivă pisicii ar avea proprietăți antibacteriene sau ar accelera vindecarea unei răni.

Dacă pisica voastră se linge sau se muscă în mod exagerat, există pericolul să-și smulgă șuturile sau să-și inducă o infecție la locul inciziei. Dacă pisica voastră insistă să-și lîngă incizia, va trebui să achiziționați un guler elizabethan pentru a împiedică acest comportament. Nu este deloc surprinzător faptul că multe pisici, inițial, percep aceste gulere că pe niște ciudățenii și vor încerca să le îndepărteze. Însă, după o scurtă perioada, majoritatea pisicilor se vor acomoda și vor tolera gulerul. Este mult mai indicat să mențineți acest guler în permanentă, mai degrabă decta să-l scoateți și să-l tot puneți la loc. Nu durează mai mult de câteva secunde că o pisica să-și smulgă șuturile sau să-și lezeze locul intervenției. Dacă pisica voastră reușește să-și rupă vreuna dintre șuturi, contactați centrul cât mai curând cu puțînță.

Când trebuie să fie îndepărtate copcile sau șuturile?

Dacă incizia la piele a pisicii voastre a fost închisă cu șuturi care sunt ascunse sub suprafață pielii, acestea nu vor trebui să fie îndepărtate. Dacă incizia pisicii voastre este prevăzută cu copci sau șuturi din materiale neresorbabile, capse de oțel sau șuturi de detensionare a locului inciziei, acestea vor trebui să fie îndepărtate după aproximativ 7-14 zile de la operație; timpul exact depinde de tipul de intervenție chirurgicală efectuată. Medicul vostru veterinar va va comunica când vor trebui îndepărtate șuturile în cazul pisicii voastre.

Când își poate relua pisica mea activitățile normale?

Acest lucru va depinde de tipul de operație pe care a suportat-o pisica voastră. În cazul unei intervențîi minore ce implică o incizie mică, o anumită restricitionare a mișcării și a efortului va trebui să fie menținută timp de câteva zile după ce șuturile au fost îndepărtate. Însă, dacă o operație majoră a fost efectuată sau există o incizie mare, o perioada mai mare de convalescență va fi necesară, ceea ce ar putea însemna să va țineți pisica în casă pentru o perioada de câteva săptămâni. Medicul vostru veterinar va va oferi informații și recomandări detaliate privind timpul necesar în care pisicii voastre ii vor fi restricționate activitățile după intervenția chirurgicală.

Există anumite recomandări speciale pe care va trebui să le urmez în ceea ce piveste îngrijirea inciziei pisicii mele?

Ceea ce urmează mai jos este o lista de lucruri pe care s-ar putea să necesite să le faceți, în funcție de cazul particular al pisicii voastre:

  • Administrați-i medicamentul(le) prescris(e) întocmai cum va recomandat medicul veterinar sau este indicat pe prospect.
  • Curățați secrețiile care se acumulează în jurul drenului chirurgical cel puțîn de 2 ori pe zi.
  • Prezentați-va pisica pentru înlăturarea drenului chirurgical în __ zile.
  • Limitați-va pisica într-o cușcă sau un spațiu redus pentru următoarele __ zile.
  • Altele ______________