Încurajează-ți Pisica să-și Facă Aport de Mai Multe Lichide

De Dr. Rocsana Timotin, 17 Septembrie 2019

Când ar fi util să-ți încurajezi pisica să-și facă aport de mai multe lichide?

Pisicile cu boală renală

Aceste pisici prezintă un risc mai ridicat de deshidratare deoarece funcția lor renală deficitară le face să nu-și poată reține aportul de apă– mare parte din acesta fiind pierdut prin urinările mai frecvente și mai voluminoase care sunt în mod tipic observate la aceste pisici.

Pisicile cu boli ale tractului urinar inferior (cistită idiopatică felină)

Producerea unor cantități mai mari de urină mai diluată ajută la reducerea iritației vezicii urinare și încurajează urinarea regulată care se dovedește utilă în spălarea sau lavajul vezicii urinare. Studiile au demonstrat că aportul crescut de apă ajută la prevenirea recidivelor acestei afecțiuni.

Pisicile vârstnice

Transformările cerebrale și metabolice specifice pisicilor vârstnice fac ca pisicile din această categorie de vârstă să-și petreacă mai mult timp odihnindu-se sau dormitând. Rigiditatea sau durerea asociate artritei le face să fie mai reticente în a se mobiliza și a căuta sursele de apă cu o regularitate firească.

Pisicile stresate sau cele din căminele aglomerate sau cu mai multe pisici

Barierele fizice sau mentale pot limita accesul la castroanele de apă, iar acest lucru inhibă comportamentul normal de adăpare.

Top 10 trucuri de a crește aportul de fluide

  1. TIPUL DE CASTRON: Alegeți un castron care i se potrivește preferențelor de adăpare ale pisicii voastre!
    1. Faceți experiențe cu tipurile de castroane în care-i oferiți apă pisicii voastre
    2. În general, pisicile preferă vasele din sticlă, metal și ceramică în locul celor de plastic (faceți un exercițiu de memorie și amintiți-vă când a fost ultima dată în care ați băut apă care a stat într-un pahar de plastic – gustul chimic poate trece din anumite materiale plastice în apă).
    3. Majoritatea pisicilor preferă un vas larg și puțin adânc, astfel încât să nu trebuiască să-și pună capul în interiorul vasului pentru a bea din el. De asemenea, pisicilor, de regulă, nu le place ca mustățile lor să atingă lateralele castronului lor de apă (sau de hrană).
    4. Unor pisici le place să bea apă dintr-un pahar de sticlă (alegeți unul care nu se sparge cu ușurință și așezați-l undeva la înălțime).
    5. Umpleți vasul de apă până la marginea acestuia si păstrați-l plin în permanență– pisicilor le place să bea dintr-un vas plin, cu un menisc vizibil.
    6. Evitați castroanele duble – pisica voastră va bea mai mult dacă hrana și apa îi sunt oferite în castroane separate, în locuri separate.
  2. NUMĂRUL DE VASE DE APĂ: Mai multe castroane de apă sunt oportunitatea ideală pentru orice pisică pe care vă doriți să o încurajați să-și facă un aport mai adecvat de lichide.
    1. Întotdeauna asigurați-vă că există câte cel puțin un castron de apă la fiecare nivel al casei astfel încât pisicile să nu fie nevoite să urce și să coboare scările pentru a se adăpa.
    2. Dacă aveți mai mult de o pisică, trebuie să le oferiți resurse suficiente pentru fiecare „grup social” de pisici – cel puțin un vas de apă per grupul social de pisici din casă.
    3. La fel ca și oamenii, unele pisici se înțeleg mai bine cu unele decât cu altele. Fiind în același grup social, se poate traduce că acele pisici se simt fericite să se frece una de cealaltă, se ghemuiesc una în cealaltă și se toaletează reciproc. Dacă pisicile din aceeași casă nu manifestă un astfel de comportament, atunci este foarte probabil ca ele să fie într-un grup social diferit. Fiecare grup social trebuie să aibă propriile castroane de hrană și apă, propria litieră, locuri de odihnă și puncte de intrare/ieșire în teritoriul lor (ex., nu trebuie să existe posibilitatea ca oricare dintre pisicile din casă să-i îngrădească accesul la oricare dintre aceste lucruri oricărei alte pisici).
  3. LOCALIZAREA: Localizarea vaselor de apă este totul, așa că alegeți înțelept!
    1. Evitați amplasarea vaselor de apă în apropierea vaselor de hrană sau a litierei – pisicile preferă să nu bea apa în apropierea locurilor de hrănire sau a toaletei.
    2. Alegeți o locație liniștită– departe de ușile care sunt utilizate intens sau, mai ales, locurile aglomerate și cu activitate intensă, locurile cu echipamente casnice, de tipul mașinilor de spălat sau a roboților de bucătărie. Gândiți ca o pisică– dacă pisicii bătăușe din vecini îi place să se holbeze la pisicile voastre prin ferestre sau prin ușile acoperite parțial cu sticlă, atunci acestea ar fi o locație mai degrabă vulnerabilă și ar fi o alegere proastă pentru amplasare care să încurajeze utilizarea oricăror resurse-cheie (hrană, apă, spațiu de dormit sau de tip toaletă, etc.)
  4. ALTERNATIVELE PENTRU SURSELE DE APA: Luați în considerare sursele de apă curgătoare deoarece anumitor pisici le place să bea din apele curgătoare.
    1. Fântânile de apă sunt o opțiune!
    2. Alte opțiuni:
      1. Un robinet care curge
      2. O cabină de duș sau o cadă de baie cu o cantitate mică de apă în ea
      3. Dispunerea unei mingii de ping pong în interiorul unui vas cu diametrul mai mare, plin cu apă– unele pisici adoră să se joace cu mingea și astfel le stimulează să bea și în același timp, tertipul acesta se dovedește util în a genera ceva mișcare apei ceea ce multor pisici le place.
  5. TIPURI DIFERITE DE APĂ
    1. Luați în considerare a face experiențe cu diferite tipuri de apă pentru a depista dacă pisica voastră are vreo preferință. Multor pisici nu le place apa puternic fluorurată, așa că ce-ar fi să încercați:
    2. Apa de ploaie – colectată în recipiente curate în grădina voastră. Este posibil să observați că multe pisici preferă să bea din bălți sau alte surse de apă din grădină atunci când li se oferă posibilitatea de a alege.
    3. Apa minerală îmbuteliată sau și mai indicat, apa de la robinet, fiartă și răcită
  6. ALTE LICHIDE GUSTOASE: Aceasta poate fi o modalitate gustoasă de a mări aportul de lichide al pisicii voastre
    1. Apa rămasă de la fierberea cărnii de pui sau pește – aveți în vedere să înlăturați spuma apărută, întrucât aceasta este o sursă frecventă a alergiilor
    2. Creveții/peștele sau carnea fierte în apă pentru a prepara o supă
    3. Sucul de la o conservă de ton în suc propriu (evitați saramura deoarece aceasta este o apă bogată în sare care nu este indicată pentru nicio pisică, în special, una vârstnică sau una cu suferință renală)
    4. Lichidul format de la o pungă cu creveți congelați care a fost decongelată
    5. Odată ce descoperiți care dintre aceste opțiuni pare să-i fie pe placul pisicii voastre, luați în considerare să congelați câteva porții într-o tavă pentru cuburi de gheață. Pentru unele pisici, adăugarea unui cub de gheață cu apă aromatizată în castronul lor de apă este suficientă pentru a le încuraja să bea mai multă apă.
      Notă: Atenție!!!
      • Aveți grijă să lăsați lichidele fierbinți să se răcească până la temperatura corporală (38-39 grade Celsius)
      • Evitați orice sosuri, sucuri sau resturi care conțin ceapă/usturoi sau formele de pudră ale acestora deoarece sunt toxice pentru pisici.
      • Evitați să le oferiți prea multă proteină(ex., carne) sau sare pisicilor cu boli ale rinichilor!
      • Evitați laptele deoarece nu numai că el nu poate fi digerat în totalitate de către pisici și cauzează diaree, dar este și bogat în fosfați ceea ce-l face contraindicat la pisicile cu boală renală.
  7. TEMPERATURA: Oferiți-le pisicilor apă la temperatura camerei deoarece aroma se diminuă în lichidele reci
  8. DIETA: Hrana umedă (din conserve sau plicuri) este mai bună decât cea uscată!
  9. ADĂUGAREA APEI ÎN HRANĂ POATE, DE ASEMENEA, CREȘTE APORTUL DE APĂ: Faceți schimbările treptat – pisicile sunt creaturi cu deprinderi, astfel încât își creează o rutină pe care și-o mențin cu consecvență și nu le plac schimbările bruște care implică imprevizibilitate, ne mai vorbind de resursele vitale ca hrana/apa.

Orice puteți face, categoric va face diferența, iar pisica voastră v-ar mulțumi dacă ar putea!

Etichete