Importanta Unei Examinari Clinice Anuale La Pisici

De Dr. Rocsana Timotin, 5 Februarie 2015

Acel moment din an a revenit. E timpul sa-ti duci pisica/motanul la medicul veterinar pentru examinarea ei/lui anuala. Sau poate va ganditi s-o omiteti anul asta. Pana la urma urmelor, ea/el nu este bolnav(a) asa ca puteti amana aceasta examinare pana anul viitor – cu ce poate sa-i dauneze?

In realitate, amanarea unei examinari fizice poate avea consecinte asupra starii de sanatate a pisicii tale. Examenele clinice anuale sunt o parte importanta in asigurarea unei stari de sanatate optime si a unei vietii cat mai lungi a indragitei tale companioane. Cainii si pisicile imbatranesc rapid si nu sunt in stare sa ne spuna daca se simt un pic epuizati. Amintiti-va, ca poate fi un singur an din viata voastra, dar el poate insemna circa 5-10 ani din viata pisicii voastre si multe se pot schimba intr-un timp atat de lung.

Uneori, pisicile pot fi bolnave de cateva saptamani, fara ca voi sa banuiti ceva. Acest lucru este posibil sa nu se datoreze lipsei monitorizarii sau a ingrijirii din partea voastra; pisica voastra poate ascunde aceasta afectiune pana cand ea este destul de avansata si abia atunci, cand organismul este depasit nu are alta sansa decat sa etaleze simptomele bolii.

Medicul vostru veterinar are pregatirea si experienta necesare sa detecteze imbolnavirile subtile ale pisicii voastre. Ascultarea inimii poate detecta murmurele. Intensificarea zgomotelor pulmonare poate indica o imbolnavire timpurie. Palparea abdominala poate releva durerea in anumite regiuni, modificarea dimensiunilor sau a formei diferitelor organe si chiar prezenta tumorilor. Controlul ochilor poate pune in evidenta semnele timpurii ale cataractei sau ale altor afectiuni oculare. Poate urechile pisicii voastre vor trebui sa fie curatate sau tratate de anumite afectiuni prezente. Afectiunile dentare pot fi descoperite in urma unei examinari clinice anuale, la fel si simptomele unor alergii sau afectiuni ale pielii. Ii este mult mai usor unei persoane care nu-ti vede pisica in fiecare zi sa sesizeze umflaturile sau nodulii pe care tu nu i-ai descoperit inca. Compararea greutatilor corporale anuale, de asemenea, poate preciza daca pisica voastra are tendinta spre obezitate sau din contra incepe sa piarda constant in greutate.

Odata ce pisica voastra atinge varsta maturitatii sau senioratului, examenele clinice anuale devin din ce ince mai importante. Anumite probleme pe care in mod firesc le veti atribui „varstei inaintate” si cu care uneori va trebui sa va obisnuiti, pot fi semnele unei boli ascunse care pot fi mai mult decat remediabile. De asemenea, examenele clinice anuale va vor oferi posibilitatea de a lamuri cu ajutorul medicului vostru veterinar orice curiozitate pe care o aveti in legatura cu starea de sanatate a pisicii voastre. Medicul vostru veterinar va poate recomanda anumite examene suplimentare pentru a determina cu certitudine starea de sanatate per ansamblu a pisicii voastre sau poate avea anumite recomandari pentru imbunatatirea calitatii vietii acesteia. Nu uitati ca principalul obiectiv al medicului vostru veterinar este de a mentine starea de sanatate a pisicii voastre si de a-i oferi cea mai buna ingrijire posibila. Medicului vostru veterinar tine foarte mult la pisica voastra – aproape la fel de mult ca voi.

Examinarea clinica a pisicii voastre nu este o simpla ocazie pentru medicul vostru veterinar de a vedea cat de dragalasa este ea; o examinare completa poate scoate la iveala o varietate de afectiuni si poate impiedica o potentiala boala catastrofala. Prin descoperirea, diagnosticarea si tratarea precoce a acestor probleme, pisica voastra va avea o viata mai sanatoasa si mai lunga.