Hrănire „artificială” pe sondă – Sondele de esofagostomie la pisici

De Dr. Rocsana Timotin, 5 Martie 2020

O sondă de esofagostomie este un tub sau o sondă mică din cauciuc care intră în esofag printr-o incizie chirurgicală pe laterala gâtului. Aceasta permite ca hrana să fie pusă direct în esofag, astfel încât să alunece în stomac. Tubul de hrănire nu este plasat direct în stomac.

O sondă de esofagostomie este utilizată la pisicile care au fracturi ale maxilarelor sau alte leziuni ale gurii care împiedică hrănirea normală sau adecvată sau la pisicile cu boli care au ca simptom anorexia (lipsa poftei de mâncare).

Cum îmi hrănesc pisica prin sondă?

Cu ajutorul unei seringi veți administra o dietă lichidă specială sau un amestec preparat în casă printr-un tub sau sondă de două până la cinci ori pe zi.

Cu ajutorul unei seringi veți administra o dietă lichidă specială sau un amestec preparat în casă printr-un tub sau sondă de două până la cinci ori pe zi. Această hrană specială este formulată pentru a întruni cerințele nutriționale ale pisicii voastre; n-ar trebui să-i provoace vomă sau diaree. Pentru a vă hrăni pisica, urmați acești pași:

 1. Pregătiți hrana amestecând următoarele ingrediente într-un blender:
  1 cutie de 396-400 mg dintr-o hrană de foarte bună calitate pentru pisicile aflate în perioada de creștere +
  300 ml de apă +
  60 ml de ulei vegetal +
  8 tablete de clorură de potasiu
  Folosiți blender-ul la o viteză mare până când hrana este uniform amestecată. După amestecare și omogenizare, treceți amestecul printr-o sită de bucătărie pentru a putea înlătura orice eventuale bucățele sau cocoloașe au rămas nemărunțite.
 2. Îndepărtați capacul de la sonda de alimentare.
 3. Folosiți-vă de seringa oferită și injectați ­­__ ml de hrană în sonda de alimentare a pisicii voastre de __ ori pe zi PENTRU O CANTITATE TOTALĂ DE __ ml PE 24 ORE. Este indicat să injectați hrana lent, cu aproximativ 1 ml pe secundă și să ridicați piciorușele din față ale pisicii astfel încât hrana să treacă cu ușurință în stomac.
  Injectați 5 ml de apă de băut prin sondă pentru a o curăța de orice eventuale reziduuri de hrană rămase.
 4. După ce i-ați administrat cantitatea adecvată de hrană, injectați 5 ml de apă de băut prin sondă pentru a o curăța de orice eventuale reziduuri de hrană rămase. Puneți capacul sondei la loc.
 5. Orice hrană rămasă trebuie să fie depozitată în frigider. Înainte de masa următoare, va trebui să o încălziți la temperatura corpului sub jetul de apă fierbinte de la robinet sau într-un cuptor cu microunde. Dacă o încălziți într-un cuptor cu microunde, asigurați-vă să amestecați temeinic porția ca aceasta să aibă aceeași temperatură. Întotdeauna verificați temperatura înainte de hrănire pentru a vă asigura că hrana nu este prea fierbinte. Puteți verifica temperatura hranei punând o cantitate mică pe fața internă a mâinii sau a antebrațului vostru.

Când și cum este îndepărtată sonda de alimentare?

Cel puțin de două ori pe săptămână, oferiți-i pisicii voastre cantități mici din hrana ei preferată pe care să o poată consuma singură pe la nivelul gurii.

Unele pisici vor avea nevoie de câteva săptămâni de hrănire prin sondă înainte ca vindecarea să se producă și/sau apetitul lor să revină la normal. Cel puțin de două ori pe săptămână, oferiți-i pisicii voastre cantități mici din hrana ei preferată pe care să o poată consuma singură pe la nivelul gurii, astfel încât să puteți ști când pofta ei de mâncare se îmbunătățește. Sonda de esofagostomie nu va împiedica masticația sau înghițirea. După ce pisica voastră a început să mănânce bine timp de minim 3-4 zile, trebuie să vă faceți o programare pentru o examinare de verificare și pentru îndepărtarea sondei. Îndepărtarea sau scoaterea sondei este simplă și nu necesită anestezie, însă, nu trebuie să încercați s-o scoateți voi pe cont propriu deoarece puteți genera accidente sau complicații.