Hipertensiunea Sistemica La Pisici

De Dr. Rocsana Timotin, 14 Noiembrie 2016

Pisica mea in varsta de 10 ani a suferit o interventie chirurgicala. Inaintea operatiei, medicul veterinar a auzit un murmur cardiac in timpul examinarii ei. Lucrul acesta i-a determinat sa-i verifice presiunea sanguina si a fost diagnosticata cu hipertensiune sistemica (presiune sanguina ridicata). Aceasta este ca hipertensiunea de la oameni?

Masurarea presiunii sanguine evalueaza presiunea/tensiunea contra peretilor arterelor in timp ce inima se contracta si se goleste de sange – sistola – precum si in timp ce inima se relaxeaza si se umple cu sange – diastola. „Hipertensiunea sistemica” descrie presiunea sanguina ridicata in intreg corpul, iar acest lucru se traduce printr-o crestere sustinuta a presiunii sistolice de 140 mmHg sau mai mare si a presiunii diastolice de 90 mmHg sau mai mare, sau a ambelor.

Hipertensiunea sistemica descrie presiunea sanguina ridicata in intreg corpul.

Pisicile pot suferi cresteri temporare ale presiunii sanguine din cauza stresului, inclusiv doar a aceluia de a se afla intr-un centru veterinar. Cand vine vorba de masurarea presiunii sanguine este important sa se faca mai multe citiri si sa se creeze un mediul cat mai linistit cu putina. Hipertensiunea la pisici, adesea, se datoreaza unei boli subiacente si poarta denumirea de „hipertensiune secundara”. Daca nu exista nicio alta boala subiacenta sau daca aceasta nu poate fi identificata, atunci aceasta poarta denumirea de „hipertensiune primara”.

Hipertensiunea este mult mai frecvent intalnita la pisicile varstnice, fiind asociata dezvoltarii bolilor subiacente cum ar fi insuficienta renala cronica sau nivelurile excesive de hormoni tiroidieni ca urmare a unei tumori tiroidiene functionale (dar benigna). Pisicile mai tinere pot dezvolta hipertensiune daca au boli renale datorate unei infectii (cum ar fi leptospiroza) sau a unei anomalii renale de dezvoltare.

Care sunt semnele hipertensiunii?

Exista cateva semne ale hipertensiunii care pot fi observate. Aceste sunt reprezentate de:

 • Orbire brusca, hemoragie in interiorul globului ocular si pupile permanent dilatate
 • Retine dezlipite
 • Semne ale sistemului nervos cum ar fi depresia, capul inclinat intr-o parte, convulsii, dezorientare, deplasare necoordonata sau impleticita (denumita „ataxie”), mers in cerc, slabiciune sau paralizie partiala sau miscari scurte si rapide, din spate in fata ale ochilor (simptom denumit „nistagmus”)
 • Consumul crescut de apa si urinarea intr-o cantitate mai mare odata cu progresia insuficientei renale cronice
 • Prezenta sangelui in urina (fenomen denumit „hematurie”)
 • Sangerare de la nivelul nasului sau a cailor nazale (fenomen cunoscut ca „epistaxis” sau „hemoragie nazala”)
 • Murmure cardiace sau ritmuri cardiace anormale

Ce cauzeaza hipertensiunea?

Cauza hipertensiunii primare este necunoscuta. Hipertensiunea secundara constituie majoritatea cazurilor de hipertensiune la pisici si poate fi atribuita bolii renale, bolii tiroidiene, diabetului zaharat (mai rar), feocromocitomului (tumora a suprarenalelor si foarte rara) sau bolii sistemului nervos central (foarte rar).

Cum este tratata hipertensiunea?

Tratamentul pisicilor cu hipertensiune depinde de cauza subiacenta, daca exista vreuna. Daca pisica dezvolta o complicatie grava asociata hipertensiunii, cum ar fi insuficienta renala acuta sau hemoragia intraoculara, aceasta va necesita spitalizarea. In general, odata ce orice eventuala afectiune subiacenta este tratata in mod adecvat, medicatia si alimentatia sunt importante in normalizarea presiunii sanguine.

Alimentatia terapeutica este, in general, acceptata ca o parte importanta in managementul pe termen lung.

Medicamentele care sunt in mod uzual utilizate pentru tratarea hipertensiunii la pisici sunt reprezentate de inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) si blocantii canalelor de calciu. In functie de raspunsul la terapia initiala, s-ar putea sa fie necesare si alte medicamente. Alimentatia terapeutica este, in general, acceptata ca o parte importanta in managementul pe termen lung.

Ce tip de monitorizare va fi necesara?

Obiectivul tratamentului in cazul unei pisici cu hipertensiune este o presiune sistolica de pana la 140 mmHg sau mai mica, si o presiune diastolica de pana 90 mmHg sau mai mica. Testele de laborator efectuate periodic vor fi necesare pentru a monitoriza efectele secundare ale medicatiei si evolutia bolii.

Posibilele complicatii ale hipertensiunii la pisica sunt:

 • Insuficienta cardiaca congestiva
 • Insuficienta renala cronica
 • Degenerescenta retiniana si orbirea consecutiva
 • Hemoragica intraoculara
 • Atacul cerebral (accidentul vascular cerebral)

Care este prognosticul in cazul hipertensiunii?

Cursul sau evolutia pacientului in cazul hipertensiunii feline este dictat de cauza generatoare. Atunci cand presiunea sanguina este bine controlata, riscurile unor eventuale complicatii sunt minimalizate. Medicatia in hipertensiune, in general, va fi administrata pentru tot restul vietii si poate fi ajustata din timp in timp dupa cum va fi necesar.