Gingivita și Stomatita La Pisici

De Dr. Rocsana Timotin, 7 Iunie 2018

Ce sunt gingivita și stomatita la pisici?

Gingivita este un termen medical care face referire la inflamația gingiilor. Gingivita reprezintă cea mai timpurie faza a bolii parodontale.

Stomatita face referire la o inflamație mai generalizată a mucoasei ce căptușește cavitatea bucală.

Stomatita face referire la o inflamație mai generalizată a mucoasei ce căptușește cavitatea bucală și poate implică gingiile, limba, față internă a buzelor și/sau podeaua și plafonul cavitatii bucale.

Care sunt cauzele gingivitei și stomatitei?

Gingivita este cauzată de o infecție bacteriană de la nivelul biofilmului plăcii dentare de pe dinți și este asociată cu o igienă orală precară. Atunci când bacteriile intră în micile buzunare situate între gingii și dinți, ce poartă denumirea de sulcus gingival, ele provoacă o reacție inflamatorie. Lăsată netratată, infecția bacteriană a sulcusului gingival poate progresa spre pierderea suportului dentar (boală parodontala).

Stomatita poate fi cauzată de un răspuns hiperimun (o reacție în exces) a țesuturilor gingivale la biofilmul bacterian.

Care sunt semnele clinice ale gingivitei și stomatitei?

Gingivita apare că o linie subțire de culoare roșie de-a lungul marginii gingiilor și poate fi acompaniată de inflamarea marginilor gingivale, respirație urâtă mirositoare, placă și tartru. Atunci când dintîi sunt periați, gingiile inflamate, adesea, vor sângera.

Stomatita este extrem de dureroasă.

Stomatita este o formă mai severă de inflamație decât gingivită și, de regulă, implică limba, și alte țesuturi moi din și din jurul gurii, precum și gingia (linia gingivală). Stomatita este adesea foarte dureroasă, provocând diminuarea poftei de mâncare datorită durerii. Adesea, blană pisicii va părea neîngrijită deoarece pisica nu se mai toaleteaza.

Cum sunt diagnosticate aceste afecțiuni?

Diagnosticul se bazează în primul rând pe istoricul medical și semnele clinice ale pacientei. Testele de sânge și de urină sunt adesea recomandate pentru a depista vreo eventuală boală sistemică ascunsă. De asemenea, examenul radiologic al cavitatii orale este adesea recomandat și realizat pentru a stabili dacă există eventuale leziuni sau distructii ale rădăcinilor dentare și ale structurilor de susținere ale dinților.

Cum sunt tratate gingivita și stomatita?

Înlăturarea plăcii și a tartrului sub anestezie generală este primul pas în tratarea gingivitei. Depozitele de tartru sunt îndepărtare și suprafețele dentare sunt curățate cu aparatul de detartraj cu ultrasunete și apoi polisate. Este deosebit de important că toate țesuturile de sub linia gingivală să fie curățate cu atenție pentru a înlătura orice material sau tartru acumulat sub acestea.

Multe dintre pisici vor avea nevoie de antibiotice cu spectru larg, spălături sau geluri pe baza de clorhexidină și medicamente antiinflamatorii.

Tratamentul stomatitei implică tratarea cauzei subiacente a problemei. Multe dintre pisici vor avea nevoie de antibiotice cu spectru larg, spălături sau geluri pe baza de clorhexidină și medicamente antiinflamatorii. Cauza specifică și severitatea afecțiunii vor determina tratamentul pisicii voastre.

Care este prognosticul pentru gingivită și stomatită?

Prognosticul pentru gingivită este excelent atâta timp cât urmăți întocmai recomandările medicului vostru veterinar. Pisica voastră va avea beneficii enorme în urma evaluării profesionale stomatologice, a prevenirii și tratării afecțiunilor oro-dentare, a detartrajului periodic, urmate de îngrijirea orală la domiciliu. Prognosticul în cazul stomatitei este favorabil după extracțiile multiple, dar există cazuri în care pacientele vor necesită un tratament de lungă durata pentru a le ameliora afecțiunea și a le oferi confort.