Electrolitii Serici

De Dr. Rocsana Timotin, 11 Aprilie 2019

Ce sunt electrolitii?

Electrolitii sunt sarurile si compusii metalici care se dizolva in serul sanguin (serul este portiunea lichida a sangelui). Electrolitii poarta o sarcina electrica, fie negativa, fie pozitiva.

Electrolitii incarcati negativ sunt echilibrati de electrolitii incarcati pozitiv.

Care sunt electrolitii cel mai frecvent masurati?

Electrolitii care prezinta cea mai mare importanta si insemnatate clinica sunt sodiul, potasiul, clorul, bicarbonatul, fosforul si calciul.

De ce sunt atat de importanti electrolitii?

Electrolitii sunt implicatii in majoritatea functiilor zilnice ale organismului. De exemplu, electrolitii sunt necesari pentru transmiterea nervoasa adecvata, pentru contractia muschiului cardiac si a celor scheletici, pentru mentinerea unui status adecvat de hidratare, precum si pentru mentinerea unui pH adecvat al sangelui.

Ce probe sunt necesare pentru determinarea electrolitilor?

O singura proba de sange este tot ce este necesar. Aceasta proba poate fi analizata in clinica veterinara sau poate fi trimisa la un laborator de referinta pentru determinarea electrolitilor.

Ce semnifica modificarile aparute in concentratiile electrolitilor?

In majoritatea situatiilor, modificarile survenite in concentratiile electrolitilor nu vor indica vreo boala specifica, ci mai degraba, aceste modificari apar ca probleme secundare cauzate de anumite boli sau afectiuni. De exemplu, concentratiile calciului seric pot creste ca urmare a inflamatiei, cancerului sau a unei afectiuni ce poarta denumirea de hiperparatiroidism. Rinichii bolnavi pot deveni incapabili in a elimina fosforul si potasiul in exces prin urina si astfel, se poate inregistra o crestere a concentratiilor unuia sau a ambilor electroliti. Diareea poate cauza o pierdere intensificata de sodiu si bicarbonat de la nivelul tractului gastrointestinal.

Ocazional, modelul de modificari survenite in concentratiile electrolitilor pot face trimitere spre o anumita boala. De exemplu, o modificare survenita in raportul sodiului la potasiu poate sugera prezenta hipoadrenocorticismului (boala lui Addison) la caini.

Daca modificarile survenite in concentratiile electrolitilor nu indica ce tip de proces morbid este prezent, de ce mai justifica determinarea lor?

Modificarile survenite in concentratiile electrolitilor pot avea consecinte dramatice…

Modificarile survenite in concentratiile electrolitilor pot avea consecinte dramatice ca urmare a rolului lor in contractia musculara, transmiterea nervoasa si in echilibrul hidro-electrolitic. Concentratiile serice ale potasiului crescute in mod marcant pot duce la aritmii cardiace (batai anormale ale cordului). Pierderea excesiva de sodiu si clor poate duce la deshidratare si soc. O concentratie extrem de scazuta a fosforului la un pacient diabetic poate duce la distrugerea celulelor rosii ale sangelui si la anemie.

Ca urmare, este extrem de important sa fie depistate modificarile survenite in concentratiile electrolitilor astfel ca aceste alterari sa fie tratate inainte ca situatia sa se agraveze sau sa puna in pericol viata pacientului. Adesea, aceste modificari survenite in concentratiile electrolitilor trebuie sa fie corectata inainte ca afectiunea subiacenta sa fie tinuta sub control sau tratata.

Etichete