Electroforeza Proteinelor Serice – Generalitati

De Dr. Rocsana Timotin, 12 Februarie 2017

Ce sunt proteinele serice?

Serul este portiunea lichida a sangelui din care celulele rosii, celulele albe si factorii implicati in coagulare sangelui au fost indepartati. Serul contine un numar mare de proteine care indeplinesc diverse functii. Aceste functii includ asigurarea nutritiei celulare, apararea impotriva infectiilor, exercitarea unui rol in inflamatie si actionarea ca hormoni sau enzime.

Ce reprezinta electroforeza proteinelor?

Electroforeza proteinelor reprezinta un test specializat care analizeaza grupele specifice de proteine din serul sanguin si masoara cantitatea prezenta din fiecare grup de proteine. Proteinele diferite au dimensiuni distincte si sarcini electrice diferite. Electroforeza separa proteinele serice in grupe clare in functie de marimea si sarcina lor electrica. Rezultatele analizei sunt afisate pe un grafic special, iar modelul proteinelor diferite este utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea bolilor specifice, incluzand si anumite tipuri de cancer.

Ce proteine masoara/analizeaza testul?

Nivelurile de globuline... tind sa creasca in cazul unei imbolnaviri.

Exista multe proteine diferite in sange, dar electroforeza proteinelor vizeaza numai doua clase de proteine denumite albumina si globuline. Exista un singur tip de albumina si aceasta se gaseste la niveluri relativ constante in sange; aceasta este o proteina versatila cu o varietate de roluri importante, incluzand transportul de substante prin organism. Spre deosebire, exista multe tipuri de globuline, fiecare dintre ele avand o functie specifica. Nivelurile de globuline sunt mai variabile decat in cazul albuminei si tind sa creasca in cazul imbolnavirii.

Atunci cand o proba de sange este analizata prin metodele uzuale sunt masurate nivelurile de albumina si globuline totale. Electroforeza proteinelor merge mai in profunzime si separa globulinele totale in partile componente denumite fractii de globuline, care mai apoi sunt masurate individual. Analizand tipurile si cantitatile variatelor proteine din sange, adesea, este posibil sa fie determinata natura bolii care cauzeaza imbolnavirea animalului de companie.

De ce sunt importante globulinele?

Globulinele joaca un rol important in sistemul de aparare al organismului; unele sunt „primii raspunzatori”, ca pompierii, si apar in circulatia sanguina rapid dupa orice leziune tisulara. Altele, denumite anticorpi, sunt produse de celulele limfoide, un tip de celule albe ale sangelui si apar in circulatia sanguina mai lent dupa lezare. Anticorpii sunt esentiali pentru capacitatea de aparare a organismului impotriva bacteriilor invadatoare si a altor organisme cauzatoare de boli.

In majoritatea cazurilor, un nivel ridicat al globulinelor totale indica inflamatia sau boala infectioasa subiacenta, dar uneori, el poate indica prezenta cancerului, mai ales a celui care implica celulele limfoide. Determinand tipul si distributia globulinelor, electroforeza proteinelor ne poate ajuta sa decidem ce tip de boala ar putea fi prezenta.

Cum functioneaza sau care sunt principiile testului?

Electroforeza proteinelor este ca si cum s-ar sorta un bol cu margele colorate amestecate in grupuri separate in functie de culoare si marime si apoi s-ar numara cate margele sunt in fiecare grup. Principiul testului se bazeaza pe faptul ca albumina si diferitele globuline au dimensiuni diferite si ca fiecare tip de proteina are o sarcina electrica diferita, similara electricitatii statice. Proba de ser este preparata si dispusa pe o retea speciala. Atunci cand un curent electric este aplicat, diferitele proteine migreaza de-a lungul campului electric cu viteze diferite, ceea ce le provoaca sa se separe in grupe potrivit dimensiunii si sarcinii electrice. De exemplu, albumina este o molecula destul de mica si poarta multa „electricitate statica”; ea se deplaseaza cel mai departe si cel mai rapid dintre toate proteinele si intotdeauna este prima care apare pe electroforegrama. Globulinele, in general, sunt mai mari si se deplaseaza mai lent, in timp ce anticorpii, care sunt cele mai mari dintre globuline si au cea mai redusa electricitate statica, se deplaseaza foarte lent si sunt ultimii care apar pe electroforegrama.

… fiecare tip de proteina poarta o sarcina electrica diferita

Odata ce proteinele sunt separate in grupele lor, cantitatea din fiecare proteina poate fi masurata, iar rezultatele vor fi expuse intr-un grafic. Modelul/tiparul/configuratia graficului ne ajuta sa intelegem boala subiacenta.

Cand va fi efectuata electroforeza proteinelor?

Electroforeza proteinelor se recomanda a fi efectuata ori de cate ori nivelurile globulinelor totale sunt ridicate si cauza este necunoscuta.

Electroforeza proteinelor se recomanda a fi efectuata ori de cate ori nivelurile globulinelor totale sunt ridicate si cauza este necunoscuta. Cu cat este mai mare cresterea globulinelor totale, cu atat este mai indicata efectuarea electroforezei proteinelor. In mod tipic, globulinele cresc atunci cand este prezenta inflamatia, lezarea tisulara sau boala infectioasa. Mai mult de atat, nivelurile globulinelor pot fi foarte ridicate in anumite tipuri de cancer ale celulelor limfoide. Atunci cand testele de sange preliminare indica niveluri ridicate ale globulinelor totale, este indicat sa se efectueze electroforeza proteinelor in incercarea de a determina daca boala subiacenta este inflamatoare sau neoplazica.

Cum se interpreteaza graficul/ diagrama?

Principalul aspect care trebuie luat in considerare atunci cand se realizeaza interpretarea electroforegramei este acela daca globulinele sunt crescute datorita unei cresteri a mai multor globuline diferite sau datorita unei cresteri a unui singur tip de globuline. Atunci cand mai multe globuline diferite sunt crescute, aceasta situatie poarta denumirea de crestere policlonala (poli = multe; clonal = tip); atunci cand un singur tip de globuline este responsabil pentru crestere, aceasta situatie poarta denumirea de crestere monoclonala (mono= unul; clonal = tip). Inflamatia este in mod tipic o crestere policlonala, in timp ce neoplazia limfoida este mult mai probabil sa fie monoclonala. Din pacate, exista o anumita suprapunere intre cele doua clasificari generale.

Rezultatele ofera intotdeauna un diagnostic definitiv?

Nu, dar anumite boli grave, atat inflamatorii, cat si neoplazice, produc un model caracteristic pe graficul electroforezei sau electroforegramei care poate duce rapid la un diagnostic definitiv. In multe afectiuni inflamatorii, electroforeza proteinelor poate furniza indicii valoroase privind severitatea inflamatiei, unde ar putea fi localizata si ce ar putea o cauza.

Ce tip de proba este necesara?

Electroforeza proteinelor se efectueaza pe ser si necesita o simpla proba de sange. Atata tot.