Diabetul Zaharat la Pisici – Testarea și Monitorizarea

De Dr. Rocsana Timotin, 26 Aprilie 2018

Care sunt testele recomandate pentru diagnosticul diabetului zaharat?

În general, următoarele teste de evaluare sunt recomandate atunci când se suspectează diabetul zaharat: hemoleucogramă completă (HLG), un profil biochimic seric și analiză de urină.

De ce atât de multe teste? Diabetul nu poate fi diagnosticat doar printr-o valoare ridicată a glucozei din sânge?

Deși confirmarea unor valori crescute ale glucozei din sânge și urină, pe nemancate, sunt absolut esențiale în diagnosticul diabetului zaharat, celelalte teste de evaluare ne oferă informații suplimentare privind severitatea diabetului și eventualele complicații asociate stării diabetice.

Diabetul, de regulă, este diagnosticat la pisicile de vârstă milocie sau senioare, astfel că pisica voastră poate suferi și de alte afecțiuni care nu au nicio legătură cu diabetul…

Țînând cont de faptul că diabetul, de regulă, este diagnosticat la pisicile de vârstă mijlocie sau senioare, pisica voastră poate suferi și de alte afecțiuni care nu au nicio legătură cu diabetul, dar vor trebui să fie tratate deodată cu afecțiunea diabetică. Aceste teste de evaluare, de regulă, ne vor alertă de prezența unor astfel de afecțiuni.

Ce-ar putea indică o HLG dacă pisica mea are diabet zaharat?

Hemoleucogramă completă (HLG) evaluează celulele roșii ale sângelui, celulele albe ale sângelui și plachetele sanguine dintr-o proba de sânge. Însă, ocazional, pot fi observate modificări survenite în valorile celulelor roșii și albe ale sângelui.

Chiar dacă majoritatea pisicilor diabetice beau cantități mari de apă, ele, totuși, pierd o mare parte din cantitatea de apă din organism deoarece ele produc o urină atât de diluată. Că urmare, pisica voastră poate fi chiar deshidratată. Starea de deshidratare poate fi indicată pe hemoleucogramă prin creșterea Ht (hematocritului – proporția din volumul de sânge care este de fapt ocupat de celulele roșii ale sângelui), precum și de creșterea RBC (numărul total de celule roșii ale sângelui).

În unele stări diabetice severe, liza (distrugerea) celulelor roșii ale sângelui din circulația sanguină se poate produce că urmare a dezechilibrelor și pierderii electroliților. O scădere a Ht și RBC vor fi sesizate pe HLG dacă se întâmplă acest lucru.

Infecțiile, în special cele ale tractului urinar, sunt frecvente la pisicile diabetice. Prezența unei infecții poate fi pusă în evidență pe HLG printr-un număr crescut al celulelor albe ale sângelui.

Ce-ar putea indică profilul biochimic seric dacă pisica mea are diabet zaharat?

Profilul biochimic seric se efectuează pe o proba separată de sânge din care serul (porțiunea lichidă a sângelui) a fost separată de porțiunea celulară. Serul conține numeroase substanțe, incluzând glucoză, enzime, lipide (grăsimi), proteine și produse secundare de metabolism.

Pisicile ne oferă o provocare unică deoarece concentrațiile lor de glucoză pot crește marcant numai că urmare a stresului.

Determinarea unei concentrații crescute a glucozei serice este vitală în diagnosticul diabetului zaharat. Însă, pisicile ne oferă o provocare unică deoarece concentrațiile lor de glucoză pot crește marcant numai că urmare a stresului. Stresul asociat vizitei la centrul medical veterinar sau cu imobilizarea blanda pentru obținerea unei probe de sânge pot crește semnificativ valoarea glucozei serice a pisicii voastre. De asemenea, glucoză din sânge va fi ușor crescută timp de câteva ore după ce pisica și-a servit masă. Că urmare, confirmarea diabetului poate necesită recoltarea mai multor probe de sânge pe o perioada de câteva zile.

Alternativ, diabetul zaharat poate fi diagnosticat prin dozarea și depistarea unei fructozamine serice crescute peste intervalul de referință. Testul este detaliat mai jos.

Ocazional, putem sesiza modificări la nivelul electroliților serici. Electrolitii sunt săruri sau componente metalice ale serului. Ei sunt implicăți în multe dintre funcțiile de zi cu zi ale organismului, cum ar fi conductia impulsurilor nervoase și menținerea unui status de hidratare optim. Că urmare a volumului mare de urină diluată pe care pisicile diabetice le produc, cantități enorme de electroliți pot fi pierdute prin urină. Astfel de pierderi pot avea drept consecință complicații rare, dar serioase. De exemplu, deficiențele severe în concentrațiile electrolitului fosfor pot avea că urmare distrugerea prematură a celulelor roșii din sânge.

Enzimele martori ai funcției hepatice ALT (alanin-aminotransferaza) și AST (aspartat-transaminază) pot fi ușor crescute la pisicile diabetice. Aceste creșteri pot reflectă ușoară distructie a celulelor hepatice care este asociată unei circulații scăzute a sângelui că urmare a deshidratarii.

Însă, cum multe dintre pisicile diabetice sunt supraponderale, creșterile mai mari ale enzimelor hepatice pot indică o boală hepatică subiacentă, cum ar fi lipidoza hepatică (ficatul gras, care poate apărea că urmare a mobilizării excesive a grăsimilor corporale). Având în vedere că modificările ușoare ale enzimelor hepatice pot fi, de asemenea, sesizate la pisicile în vârstă cu boală tiroidiana, este extrem de important să fie exclusă prezența hipertiroidismului concurent (o afecțiune în care tiroidă produce o cantitate excesivă de hormoni tiroidieni) prin măsurarea concentrațiilor de tiroxina serică (T4).

Ce-ar putea indică o analiză a urinei dacă pisica mea are diabet zaharat?

Analiză de urină este necesară în diagnosticul diabetului zaharat. Urină pisicilor sănătoase, în mod tipic, nu conține glucoză. Ocazional, o cantitate infimă de glucoză poate fi depistată în urină unei pisici extrem de stresate deoarece valorile glucozei ei din sânge au fost temporar crescute.

Glucoză din urină (denumită glucozurie), precum și nivelurile persistent crescute ale glucozei din sânge (denumite hiperglicemie) la o pisica cu semne clinice sugestive au valoare de diagnostic pentru diabetul zaharat.

În general, depistarea glucozei în urină (denumită glucozurie), precum și nivelurile persistent crescute ale glucozei din sânge (denumite hiperglicemie) la o pisica cu semne clinice sugestive au valoare de diagnostic pentru diabetul zaharat.

Alte aspecte importante ale analizei de urină care trebuie să fie evaluate la pisicile diabetice induc dovadă unei infecții a tractului urinar. Prezența glucozei în urină creează condițiile ideale pentru multiplicarea bacteriană; că urmare, infecțiile tractului urinar sunt comune. Urină este evaluată din punct de vedere al prezenței celulelor roșii ale sângelui, celulelor albe ale sângelui și bacteriilor. Dacă o infecție bacteriană este identificată sau suspectată, o urocultura este indicată pentru a identifica tipurile de bacterii și pentru a determina cele mai adecvate antibiotice pentru a trata infecția.

Prezența sau absența cetonelor în urină trebuie să fie întotdeauna evaluate la pisicile diabetice. Cetonele sunt produși secundari ai metabolismului grăsimilor. Utilizarea intensificată a grăsimilor apare la pisicile diabetice deoarece deficiență lor de insulină are drept consecință o utilizare precară a carbohidraților că sursă de energie. În funcție de semnele clinice ale pisicii voastre, prezența cetonelor în urină poate indică un diabet zaharat mai sever sau care este prezent de o lungă perioada de timp.

Odată ce pisica mea și-a început terapia cu insulină, ce teste de monitorizare vor fi necesare?

Atunci când este inițiată terapia cu insulină, va trebui să monitorizăm răspunsul pisicii voastre la terapie prin determinările frecvente ale glucozei din sânge. În mod ideal, acest lucru implică determinările în serie ale glucozei serice sau din sânge sub formă unei curbe glicemice. Însă, că urmare a firii majorității pisicilor, simplul fapt al spitalizării și al recoltării în serie a probelor de sânge, indiferent de cât de blând se realizează, vor avea drept consecință creșteri ale glucozei din sânge, asociate stresului care vor afecta rezultatele curbei glicemice.

Acasă, unul dintre cele mai simple și mai importante lucruri pe care le puteți face pentru pisica voastră este să-i monitorizați apetitul, consumul de apă, nivelul de energie și cantitatea de urină eliminată. Orice modificare poate semnifică necesitatea testării suplimentare și/sau ajustarea dozei de insulină. Este EXTREM de important să nu faceți ajustări ale dozei de insulină FĂRĂ a va consulta mai întâi cu medicul vostru veterinar!

Monitorizarea suplimentară la domiciliu poate implică evaluarea urinei în ceea ce privește prezența glucozei. Acest lucru implică un pic de ingeniozitate în obținerea unei probe de urină; utilizarea peletelor de plastic neabsorbante sau a nisipului curat pentru acvarii în litieră pisicii pentru o perioada scurtă de timp se poate dovedi utilă. Un test de urină tip strip care include un pad indicator pentru glucoză este mai apoi scufundat pur și simplu în proba de urină și apoi se realizează citirea sau interpretarea după un interval specific de timp indicat de producătorul testului.

Noi produse concepute pentru a detecta glucoză din urină încep să devină disponibile pentru comercializare.

Noi produse concepute pentru detectarea glucozei din urină încep să devină disponibile pentru comercializare. Aceste produse sunt, în esență, benzi de material impregnate cu pad-uri de detecție a glucozei care sunt introduse direct în litieră. Atunci când pisica urinează pe acest material, ele își schimbă culoarea dacă urină conține glucoză.

La debutul terapiei cu insulină, monitorizarea mai frecvența (zilnică) a glucozei din urină este indicată. Prezența unor cantități mari de glucoză timp de 2-3 zile la rând sau absența totală a glucozei, pot indică necesitatea ajustării dozei de insulină.

Odată ce doză optimă de insulină a pisicii voastre a fost stabilită și diabetul este bine reglat, monitorizarea poate implică „controale punctuale” săptămânale ale urinei în ceea ce privește prezența glucozei.

Concentrațiile fructozaminei serice sunt cele mai sigure și facile modalități de a evalua răspunsul pisicii voastre.

Concentrațiile serice ale fructozaminei sunt cele mai sigure și facile modalități de a evalua răspunsul pisicii voastre la terapia cu insulină. Fructozamina se formează prin legarea glucozei de proteine în sângele pisicii voastre. Cu cât este mai multă glucoză în sânge, cu atât se va formă o cantitate mai mare de fructozamina. În mod similar, cu cât este mai puțînă glucoză în sânge, cu atât va fi mai mică cantitatea de fructozamina formată.

Fructozamina este măsurată dintr-o singură proba de sânge. Nu necesită nicio pregătire specială, cum ar fi lipsa hrănirii sau un anumit timp în care sunt recoltate probele de sânge. Fructozamina serică ne oferă o examinare retrospectivă a concentrației medii a glucozei din sânge pe care pisica voastră a atins-o în ultimele 2-3 săptămâni. Că urmare, ea își dovedește utilitatea atât în diagnosticul diabetului zaharat, dar și în monitorizarea pe termen lung a pisicilor diabetice.

Totuși, modificările recente ale concentrațiilor de glucoză din sânge nu vor fi detectate cu ajutorul testării fructozaminei serice. Că urmare, dacă pisica voastră prezintă orice modificări comportamentale care ar putea semnala necesitatea ajustării imediate a dozei de insulină, atunci o testare directă a glucozei din sânge va fi mai potrivită.