Cymric-ul

De Dr. Rocsana Timotin, 17 Ianuarie 2016

Cunoscuta si ca Manx-ul cu parul lung, pisica Cymric este o rasa cu calitatile unice ale Manx-ului, plus o blana semi-lunga si deasa. Ca si Manx-ul, Cymric este tot o pisica cu coada scurta – o trasatura definitorie a rasei. In timp ce unele persoane neavizate sunt de parere ca o pisica este „prost imbracata” daca-i lipseste o coada eleganta, admiratorii si crescatorii rasei Cymric considera ca o pisica nu ar trebui judecata dupa coada ei la fel cum nici oamenii nu ar trebui catalogati dupa culoarea pielii lor sau dupa hainele pe care le poarta. Iar in alta ordine de idei, pisicile Cymric isi etaleaza sentimentele foarte bine, chiar si in lipsa unei cozi de unduit.

Istoricul si originea

Ultimul supravietuitor, pisica Cymric s-a dezvoltat pe insula Man, o mica insula situata in mijlocul Marii Irlandeze, la jumatatea distantei intre Liverpool, Anglia si Belfast, Irlanda. Evidentele insulei indica faptul ca rasa si-a facut aparitia ca o mutatie in populatia de pisici domestice a insulei, chiar daca unii sunt de parere ca aceasta mutatie s-ar fi produs in cu totul alt loc si a ajuns pe insula prin intermediul vaselor comerciale. Cu toate acestea, avand in vedere ca ea si-a facut aparitia cu cateva sute de ani in urma, nu vom sti niciodata acest lucru cu siguranta.

Avand in vedere ca atat pisicile cu parul lung, cat si cele cu parul scurt erau prezente pe insula, ambele varietati (cu parul lung si cu parul scurt) s-au dezvoltat pe insula Man. Probabil, gena determinanta a parului lung si-a facut aparitia pe teritoriul restrictiv al insulei, exact asa cum s-a intamplat si cu gena dominanta ce determina lipsa cozii. Spre deosebire de gena Manx, totusi, gena determinanta a parului lung este una recesiva, astfel ca gena poate fi purtata fara sa se manifeste timp de mai multe generatii.

Chiar daca pisica Cymric a fost etalata in America inca din anul 1963, rasa n-a inceput sa devina populara pana la jumatatea anilor 1970. Denumirea rasei provine de la cuvantul galez „Cymru” care inseamna Tara Galilor. Crescatorul Blair Wright, pionierul rasei Cymric, si-a ascultat bunica spunand povestile pisicilor cu parul lung si fara coada pe care ea le vazuse in acel tinut in timpul copilariei ei, asa ca numele i s-a parut potrivit. Astazi, majoritatea asociatiilor de pisici accepta Cymric-ul ca o rasa de sine statatoare.

Astazi, rasa este recunoscuta de urmatoarele asociatii si organizatii internationale: American Association of Cat Enthusiasts (AACE), American Cat Association (ACA),American Cat Fancier's Association (ACFA), Canadian Cat Association (CCA), Cat Fanciers' Association (CFA) sub numele de "Manx cu parul lung", The International Cat Association (TICA), United Feline Organization (UFO), FiFe (Federation Internationale Feline).

In 1994, CFA accepta Cymric-ul ca pe o diviziune a rasei Manx, redenumind rasa „Manx cu parul lung”. In urma acestei redenumiri, crescatorilor li s-a facut o favoare deoarece pisoii cu parul lung nascuti din parinti Manx (posibil atunci cand ambii parinti erau purtatorii genei determinante a parului lung) puteau fi acum inregistrati si etalati in expozitii in cadrul diviziei Longhair (cu parul lung). Alte asociatii considera Manx-ul si Cymric-ul doua rase total separate, dar majoritatea permit ca progeniturile de Manx cu parul lung sa fi inregistrate ca pisici Cymric. Aceasta reglementare elimina problemele de statut ale puilor care apareau in cuiburile de fatare in care erau prezenti atat pisoi cu parul lungi, cat si cei cu parul scurt. TICA considera Manx-ul si Cymric-ul ca membri ai grupei de rase Manx/Cymric.

Aspectul exterior si dimensiunile

Scurta in coada, pisica Cymric este lunga in blana. Blana sa luxoasa este cea care face diferenta intre Cymric si Manx. Blana greoaie si lucioasa este deasa, plina si de lungime medie. Un puf profund des ii confera blanii densitatea si aspectul plusos. „Pantalonii”, abdomenul si gulerul din jurul gatului sunt de regula acoperiti cu par mai lung decat in restul corpului. Smoace de par decoreaza urechile si degetele, iar obrajii plini si imbracati cu un par des si gros confera fetei impresia ca este mult mai lata decat este in realitate. Ca Manx-ul, Cymric-ul poate fi regasit in toate culorile si modelele, exceptie facand cele care ar sugera hibridizarea, cum ar fi modelul pointed al siamezei.

Conformatia corporala si a capului este aceeasi cu a Manx-ului. Impresia de ansamblu este aceea de rotunjime, de sfericitate: capul rotund, botul rotund si compact, obrajii proeminenti, pieptul lat si un fund la fel de rotund ca un grapefruit. Picioarele sunt scurte si solide, iar membrele posterioare sunt puternice si mai lungi decat cele anterioare, dandu-i pisicii puterea de a tasni dintr-un singur salt.

”Gena Manx” produce o varietate de lungimi de coada, astfel ca intr-un cuib de fatare pot fi intalnite toate cele patru tipuri. Estimarea in ceea ce priveste cati pui dintr-un cuib de fatare vor avea calitati de animalute de companie si cati vor avea calitati de expozitie este intr-adevar dificila. Tipurile de cozi sunt separate in patru varietati:

Pisicile Cymric rumpy (fara coada) sunt extrem de apreciate, deoarece acest tip de coada este preferat in ringul de expozitie. Aceste pisici sunt lipsite complet de coada si adesea prezinta o depresiune sau o „gropita” la baza coloanei vertebrale acolo unde in mod normal ar incepe coada.

Pisicile Cymric rumpy-riser au un scurt ciot de coada care este format din 1-3 vertebre conectate la ultimul os al coloanei vertebrale (sacrumul). Pisicile din aceasta varietate pot fi etalate in expozitii atata timp cat aceasta expansiune verticala a cozii nu se opreste in mana arbitrului atunci cand pisica este mangaiata.

Pisicile Cymric stumpy au o coada scurta sub forma de ciot care este frecvent rasucita sau curbata, iar pisicile cu acest tip de coada au de regula calitati de animalute de casa.

Pisicile longy au cozile de aproximativ aceeasi lungime ca o pisica obisnuita. Multi dintre crescatori le scurteaza cozile acestor pisoi cu calitati de animalute de companie pentru a-i face mai usor de plasat si pentru a evita o manifestare a genei Manx, care determina vertebrele cozii sa se osifice odata cu inaintarea in varsta, provocand dureri mari.

Pisica Cymric cantareste undeva intre 5-7 kg.

Personalitatea

Pisicile Cymric impartasesc personalitatea placuta a Manx-ului. Ele sunt echilibrate, calme, inteligente si adaptabile si, in general, isi creaza legaturi puternice cu companionii lor umani. Chiar daca in mod obisnuit ele isi creaza legaturi speciale cu o singura persoana, pisicilor Cymric le face placere compania tuturor membrilor familiilor lor.

Potrivit anumitor crescatori, pisicile Cymric au intr-oarecare masura obiceiurile unui caine; ea se va duce imediat sa recupereze o jucarie pe care i-ati aruncat-o, va marai cand este deranjata si-si va urmari stapanul prin toata casa.

De asemenea, aceasta pisica este bine-cunoscuta pentru dragostea ei pentru obiectele stralucitoare – stati cu ochii pe bijuteriile voastre! Renumita pentru sforaiturile si torsul rezonant, pisica Cymric isi va face orele de somn in poala voastra sau in locurile situate la cea mai mare inaltime.

Relatiile cu familia si casa

In general, pisicile Cymric sunt animalute de casa bune, care se adreseaza familiilor si se vor intelege bine cu alte animalute de companie, chiar si cu cainii. Sunt foarte jucause si daca li se ofera oportunitatea sunt si foarte talentate prinzatoare de soareci.

Ca si Manx-ul, pisicile Cymric sunt fascinate de apa. De asemenea, sunt saritori remarcabili datorita membrelor lor posterioare puternice; astfel, nu se va intampla de putine ori sa le gasiti catarate in cele mai inalte locuri ale casei.

Aspecte particulare

Avand in vedere blana lor semilunga si puful profund des, o oarecare ingrijire este necesara. Totusi, blana pare-se ca rezista incurcarii si, prin urmare, nu are nevoie de o prea mare intretinere ca in cazul altor rase cu parul lung. Chiar si asa, blana deasa a Cymric-ului trebuie pieptanata cu un pieptane din otel de buna calitate, de 2-3 ori pe saptamana pentru a inlatura parul cazut si pentru a preveni incurcarea acesteia.

Preturile pisicilor Cymric cu calitati de animale de companie variaza de la 400 la 700 $, in functie de crescator, locatie, sex, coloritul si modelul blanii si, bineinteles, de tipul de coada. Pisica Cymric rumpy, foarte apreciata si rara, poate ajunge la preturi de 1000 $ si peste, mai ales daca conformatia corpului ei intruneste cerintele standardului pentru expozitie si blana sa este de o textura si o buna calitate.

Boli si afectiuni curente

Pisoii din rasa Cymric care vor mosteni doua copii ale genei Manx, cate una de la fiecare parinte, vor muri in stadiu embrionar, inainte de nastere si vor fi resorbiti la nivel uterin. Din moment ce acesti pisoi reprezinta circa 25% din totalul pisoilor conceputi in urma imperecherilor dintre pisicile Cymric (sau dintre pisicile Manx), cuiburile de fatare sunt de regula mici, in medie formate din cate 2-4 pui.

Gena Manx poate, de asemenea, cauza defecte grave ale coloanei vertebrale cum ar fi spina bifida, lipsa unor vertebre, fuzionarea vertebrelor, precum si defecte ale colonului si vezicii urinare (lipsa tonusului colonului si vezicii urinare). Aceste probleme, de regula, apar in prima luna de gestatie, dar avand in vedere ca ele nu pot fi sesizate decat in primele patru luni de viata, majoritatea crescatorilor isi pastreaza puii pana la varsta de cel putin 16 saptamani inainte de a-i da spre achizitie. Cumparati de un crescator care este dispus sa garanteze sanatatea pisoilor lui si evitati pisicile Cymric care etaleaza orice semn de slabiciune pe trenul posterior sau pe cele care au un mers rigid, sar sau au probleme in deplasare.

Masculii, ca in cazul oricarei alte rase de pisici, nu sunt feriti de sindromul urologic felin (formarea de pietricele la nivel renal sau vezical), motiv pentru care trebuie avuta o atentie sporita asupra alimentatiei si a aparitiei eventualelor dificultati de urinare.

Ideal este ca dupa varsta de 6-8 ani, chiar daca aveti un exemplar sanatos, sa-i faceti un control de rutina si cateva investigatii (ecografie, radiografie, analize de sange si urina) pentru a depista din timp eventualele sensibilitati si afectiuni ascunse si pentru a incerca remedierea acestora printr-o alimentatie corespunzatoare sau cu ajutorul unui tratament adecvat.

Speranta de viata a Cymric-ului este de 12-15 ani.

Etichete