Alergia – Notiuni Generale La Pisici

De Dr. Rocsana Timotin, 27 Aprilie 2015

Ce Sunt Alergiile Si Cum Va Afecteaza Ele Pisicile?

Una dintre cele mai frecvente boli care afecteaza pisicile este alergia. Alergia se instaleaza atunci cand sistemul imunitar al pisicii „reactioneaza in exces” la substantele straini denumite alergeni sau antigene. Alergenii si antigenele sunt proteine straine simple pe care sistemul imunitar al organismului incearca sa le indeparteze. Aceste reactii exagerate se manifesta in una dintre urmatoarele trei modalitati:

  1. Cea mai frecventa manifestare este mancarimea pielii, fie localizata la o anumita zona, fie sub forma unei reactii generalizate pe toata suprafata corporala a pisicii.
  2. O alta forma de manifestare implica sistemul respirator si induce tuse, stranut si respiratie fornaitoare sau suieratoare. Uneori, acestor manifestari se poate asocia secretia nazala si/sau oculara.
  3. O a treia forma de manifestare a alergiei implica sistemul digestiv, provocand varsaturi, flatulenta sau diaree.

Cate Tipuri De Alergii Exista?

Exista patru tipuri frecvente de alergii la pisica: de contact, la purici, alimentara si inhalatorie. Fiecare dintre acestea are semne clinice comune, dar si caracteristici unice.

Ce Este Alergia De Contact Si Cum Este Tratata?

Alergiile de contact sunt cele mai rar intalnite dintre cele patru tipuri de alergii la pisici.

Ele produc o reactie locala pe piele ca urmare a contactului cu o substanta agresoare (alergenica).

Ele produc o reactie locala pe piele ca urmare a contactului cu o substanta agresoare (alergenica). Exemplele de alergie de contact sunt reprezentate de reactiile la sampoane, zgarzile si pipetele tip spot-on antiparazitare contra puricilor sau la anumite tipuri de materiale de asternuturi, cum ar fi cele din lana. Daca pisica este alergica la astfel de substante, acesta va manifesta o iritatie si o mancarime a pielii la locurile de contact. Inlaturarea substantelor iritante de contact rezolva problema. Insa, identificarea alergenului poate fi o adevarata provocare si este extrem de dificila in multe cazuri.

Ce Este Alergia La Purici Si Cum Este Tratata?

Alergia la purici este cea mai frecventa alergie la pisici.

Pisica alergica la purici prezinta o reactie pruriginoasa (induce mancarime sau prurit) severa atunci cand saliva de purice este inoculata in piele.

O pisica normala va prezenta numai o iritatie minora a pielii la locul muscaturii ca raspuns la ciupiturile de purici. Pisica alergica la purici, pe de alta parte, va prezenta o reactie pruriginoasa (induce mancarime sau prurit) severa atunci cand saliva de purice este inoculata in piele. O singura muscatura provoaca o mancarime atat de intensa incat pisica se scarpina sau se toaleteaza atat de sever, pierzandu-si o mare parte din par. Adesea, pisica cu alergie la purici va prezenta rani deschise sau cruste pe piele, ce vor duce la o infectie bacteriana secundara a pielii (piodermita). Zona cel mai frecvent implicata este cea de deasupra crupei si/sau baza cozii. In plus, pisica poate prezenta numeroase mici cruste in zona capului si gatului. Aceste cruste sau rani acoperite de coaja, adesea, poarta denumirea medicala de dermatita miliara, un termen care a fost creat deoarece crustele seamana cu semintele de mei (meiul in engleza se traduce millet).

Cel mai important tratament in cazul alergiei la purici este eliminarea infestatiei cu purici. De aceea, controlul si combaterea stricte a infestatiilor cu purici sunt temelia fundamentala a reusitei tratamentului. Din pacate, acest lucru poate fi foarte dificil de realizat in climatele umede si calde, in care o noua populatie de purici poate aparea la fiecare 14-20 de zile. Produsele antiparazitare anti-purici aplicabile topic cu o frecventa lunara pot ucide puricii inainte ca acestia sa va poata musca pisica. Atunci cand controlul puricilor nu este posibil, tratamentul cu corticosteroizi (injectiile cu steroizi), poate fi utilizat pentru a bloca reactia alergica si a oferi calmarea imediata a mancarimii. Acest tip de tratament, adesea, se dovedeste a fi o parte necesara a tratamentului initial al alergiilor la purici. Din fericire, pisicile par sa fie relativ mult mai rezistente la efectele secundare negative ale steroizilor decat alte specii de mamifere. Daca o infectie bacteriana secundara a pielii apare ca urmare a dermatitei alergice la purici, tratamentul cu antibioticul corespunzator va trebui sa fie initiat, in general, timp de 2-4 saptamani.

Ce Este Alergia Inhalatorie Sau Atopia Si Cum Este Tratata?

Alergia inhalatorie sau atopia este apreciata a fi al treilea cel mai frecvent tip de alergie la pisici. Uneori, aceasta mai este cunoscuta si ca „alergia sezoniera”, cand este legata de granulele de polen.

Majoritatea pisicilor care au o alergie inhalatorie sunt alergice la mai multi alergeni.

Pisicile pot fi alergice la toate tipurile de alergeni inhalatori la care sunt alergici si oamenii. Acestia pot fi reprezentati de polenul produs de anumiti arbori (cedru, frasin, stejar, etc.), polenul anumitor ierburi (in special, iarba de Bermuda), polenul anumitor buruieni (rugina, etc.), mucegaiuri, rugina si bine-cunoscutul acarian de praf al casei. Atunci cand oamenii inhaleaza acesti alergeni, acestia manifesta alergia sub forma unei probleme respiratorii. Uneori, atopia este denumita „febra de fan”. Reactia primara a pisicii cu atopie este mancarimea (pruritul) generalizata si severa.

Majoritatea pisicilor care au o alergie inhalatorie sunt alergice la mai multi alergeni. Daca numarul de alergeni este mic si acestia sunt prezenti sezonier, starea de mancarime poate dura numai cateva saptamani pe parcursul a uneia sau doua perioade ale anului. Daca numarul de alergeni este mare sau acestia sunt prezenti pe tot parcursul anului, pisica va manifesta mancarime in mod constant.

Unii alergeni pot fi absorbiti prin piele.

Tratamentul depinde in mare masura de durata sau caracterul sezonier sau nu al alergiei. Astfel, aceasta implica una din doua abordari:

  • Prima abordare implica utilizarea corticosteroizilor (steroizilor) si a sampoanelor medicamentate. Steroizii vor bloca in mod impresionant reactia alergica in majoritatea cazurilor si vor determina o ameliorare rapida a semnelor clinice ale pisicii. Steroizii pot fi administrati pe cale orala sau prin injectare, in functie de starea pisicii. Asa cum am mentionat anterior, efectele secundare ale steroizilor sunt mult mai rar intalnite la pisici decat la caini sau om. Daca steroizii sunt indicati in cazul pisicii voastre, veti primi recomandarile necesare pentru utilizarea lor adecvata. Unele pisici sunt ajutate in mod considerabil de sampoanele hipoalergenice sau medicamentate. S-a demonstrat faptul ca anumiti alergeni pot fi absorbiti prin piele. Imbaierile frecvente vor reduce anvergura expunerii la antigeni prin aceasta cale. In afara indepartarii antigenelor de suprafata, imbaierea in sine va oferi o oarecare alinare temporara a mancarimii si poate permite utilizarea unor doze mai reduse de steroizi.
  • O a doua abordare de tratament pentru alergia inhalatorie este reprezentata de desensibilizarea cu injectiile pe baza de antigeni specifici sau „injectiile pentru alergie”. Aceasta terapie nu trebuie sa fie confundata cu terapia cu corticosteroizi. Odata ce sursele specifice ale alergiei sunt identificate prin intermediul testelor de sange alergologice (cel mai frecvent, testele de sange ce viseaza IgE) sau a testarii cutanate intradermice, cantitati foarte mici de antigeni sunt injectate saptamanal. Scopul este acela de a „reprograma” raspunsul sistemului imunitar al organismului la alergenii in cauza. Se spera ca odata cu trecerea timpului, sistemul imunitar va deveni mai putin reactiv la alergenii care cauzeaza alergia. Daca terapia de desensibilizare se dovedeste utila in tratarea si vindecarea pisicii, injectiile, adesea, vor fi administrate timp de mai multi ani. In cazul majoritatii pisicilor, obiectivul realist este acela de a reduce in mod semnificativ severitatea mancarimii/pruritului mai degraba decat de a-l elimina in mod complet. La unele pisici, pruritul si semnele clinice asociate pot disparea complet, in timp ce altele sufera o minima imbunatatire a acestor probleme. Steroizii nu sunt utilizati in cadrul acestui protocol de tratament, exceptie facand numai situatiile in care sunt utilizati cand si cand. In mod obisnuit, aproximativ jumatate din pisicile care beneficiaza de terapia de desensibilizare vor manifesta o reducere semnificativa a semnelor lor clinice. Aceasta abordare terapeutica, de regula, este recomandata pentru pisicile varstnice sau de varsta mijlocie care manifesta prurit in permanenta (pe tot parcursul anului) ca urmare a alergiei inhalatorii.

Desi desensibilizarea este modalitatea ideala de a trata alergia inhalatorie, aceasta are anumite neajunsuri si uneori, se dovedeste a nu fi cea mai buna alegere in anumite circumstante.

  • Costul: Este cea mai scumpa forma de tratament.
  • Varsta pacientului: Tinand cont de faptul ca multe pisici ajung sa dezvolte alergii suplimentare pe masura ce inainteaza in varsta, pisicile mai tinere vor trebui sa fie testate din nou la 1-3 ani mai tarziu.
  • Rata de succes: Aproximativ 50% din pisici vor prezenta un raspuns excelent. Circa 25% au un raspuns partial spre bun. Circa 25% au un raspuns minim sau nici un raspuns. Aceleasi statistici sunt reale si in cazul oamenilor ce beneficiaza de terapia de desensibilizare.
  • Timpul de raspuns: Timpul in care se constata un raspuns evident poate fi de la 2 la 5 luni, sau mai lung.
  • Interferenta cu steroizii: Pisicile vor trebui sa nu primeasca steroizi pe cale orala timp de 2 saptamani sau steroizi pe cale injectabila timp de 6-12 saptamani inainte de testare. Aceste medicamente vor interfera cu rezultatele testarii.

Ce Este Alergia Alimentara Si Cum Este Tratata?

Pisicile este prea putin probabil sa se nasca cu alergii alimentare.

Mult mai frecvent, ele dezvolta alergi la produse alimentare pe care le consuma de mai mult timp.

Mult mai frecvent, ele dezvolta alergii la produse alimentare pe care le consuma de mai mult timp. Alergiile alimentare, in prezent, sunt estimate a fi a doua cauza declansatoare a dermatitei alergice la pisici. Cel mai frecvent, alergia se dezvolta ca raspuns la compusii proteici din hrana; de exemplu, carnea de vita, de porc, de pui sau de curcan. Proteinele vegetale, cum ar fi cele ce se gasesc in porumb sau grau pot cauza alergii alimentare in anumite cazuri. Alergia alimentara poate provoca oricare dintre semnele clinice discutate anterior, inclusiv mancarime, tulburari digestive si probleme respiratorii. Testarea pentru alergie alimentara este recomandata atunci cand semnele clinice sunt prezente de cateva luni, atunci cand pisica prezinta un raspuns slab la steroizi sau atunci cand o pisica foarte tanara prezinta prurit fara alte cauze evidente de alergie. Testarea se realizeaza cu ajutorul testelor de sange (IgE) sau prin hranirea pisicii suspectate cu o dieta de eliminare sau cu o dieta hipoalergenica speciala. Intrucat sunt necesare cel putin opt saptamani ca toate celelalte produse alimentare sa fie eliminate din organism, pisica va trebui sa manance exclusiv aceasta dieta speciala pentru o perioada de minim 8-12 saptamani. Daca se constata un raspuns pozitiv, veti fi sfatuiti cum sa procedati in continuare. In cazul in care pisica nu este hranita exclusiv cu aceasta dieta, rezultatele testarii nu vor putea fi luate in considerare; altfel spus, nu se va putea aprecia eficienta sau nu a acesteia. Acest lucru inseamna, ca pe tot parcursul acestei perioade, pisica nu va trebui sa primeasca absolut nicio recompensa, alte alimente, alimente din consumul uman sau medicamente aromate pentru cresterea palatabilitatii. Importanta respectarii acestor recomandari nu poate fi subliniata indeajuns. Chiar si oferirea accidentala a unei cantitati infime din proteina incriminata si depistata ca fiind alergenica poate duce la invalidarea testarii.

Tinand cont de faptul ca pisicile care sunt testate pentru alergia inhalatorie, in general, prezinta mancarime in permanenta, un test dietetic pentru depistarea alergiei alimentare poate fi efectuat in timp ce se testeaza alergenii inhalatori si se prepara antigenele.