Afectiunile Unghiilor Si A Tecii Unghiei

De Dr. Rocsana Timotin, 2 August 2015

Consideratii generale

Afectiunile unghiilor si a tecii unghiei reprezinta un grup de anormalitati sau boli care afecteaza unghia sau gheara si/sau tesuturile care sunt prezente in vecinatatea unghiei sau ghearei (altfel spus, „teaca unghiei”). „Onico-” sau „onic-” sunt prefixe care fac referire la unghie sau gheara. Inflamatia tesutului moale din jurul unghiei sau al ghearei este cunoscuta sub denumirea de paronichie. Infectia fungica a unghiei sau a ghearei este cunoscuta sub denumirea de onicomicoza. Unghiile sau ghearele fragile si casante care au tendinta de a crapa sau de a se rupe cu usurinta sunt cunoscute sub denumirea medicala de onicorexie. Desprinderea unghiei sau a ghearei este cunoscuta sub denumirea onicomadeza. Deformarea unghiei sau a ghearei cauzata de cresterea defectuoasa este cunoscuta ca distrofie a unghiei.

Afectiunile unghiei si ale tecii unghiei sunt intalnite atat la caini, cat si la pisici.

Care sunt semnele pisicii cu afectiuni ale ghearelor sau ale tecilor ghearelor?

  • Linsul
  • Schiopatura
  • Durerea
  • Inrosirea (eritem) si inflamarea pielii si a tesuturilor din preajma unghiilor cu exprimarea unei secretii din zona in care pielea este in contact cu unghia sau gheara, exact la varful degetelor (zona sau structura cunoscuta ca „teaca unghiei” sau „teaca ghearei”).
  • Deformarea sau detasarea uneia sau mai multor unghii sau gheare

Care sunt cauzele afectiunilor unghiilor sau tecilor unghiilor?

Paronichia reprezinta inflamatia tesutului moale din jurul unghiei sau al ghearei si poate fi cauzata de:

  • Infectarea tesutului moale din jurul unghiei sau de anumite boli infectioase – bacterii, fungi (afectiune cunoscuta cu denumirea de dermatofitoza), ciuperci (Candida), acarienii raiei demodectice (demodicoza sau demodecie), leismanioza
  • Boli imun-mediate, cum ar fi pemfigus-ul, pemfigoid-ul bullos, lupusul eritematos sistemic, eruptia sau alergia la medicamente, onicodistrofia lupoida
  • Procese tumorale sau cancere, cum ar fi carcinomul scvamocelular, melanomul, carcinomul glandelor sudoripare, osteosarcomul, cheratoacantoma subunguala, papilomul invertit cu carcinom scvamos
  • Comunicarea anormala dintre o artera si o vena (cunoscuta ca „fistula arteriovenoasa”)

O alta cauza a afectiunilor unghiilor sau a tecilor acestora este infectia fungica (onicomicoza) a acestora. La pisici, principalul agent cauzal de natura fungica este Microsporum canis, in timp ce la caine, microorganismele de Trichophyton mentagrophytesprovoaca infectii fungice generalizate ale pielii, care ajung sa intereseze si unghiile.

Onicorexia este termenul medical utilizat pentru a descrie aparitia unghiilor sau a ghearelor fragile si casante care au tendinta de a se rupe sau de a se despica cu mare usurinta. Aceasta poate fi consecinta:

  • Cauza necunoscuta sau onicorexia idiopatica, intalnita frecvent la teckeli si intereseaza mai multe unghii.
  • Traumatisme
  • Infectii – infectia fungica (dermatofitoza), leismanioza.

Onicomadeza reprezinta tendinta unghiilor sau a ghearelor de a se detasa de la nivelul pulpei unguale. Aceasta poate fi consecinta:

  • Traumatisme
  • Infectie
  • Boli imun-mediate, cum ar fi pemfigus-ul, pemfigoid-ul bulos, lupusul eritematos sistemic, eruptia sau reactia la medicamente, onicodistrofia lupoida
  • Afluxul sanguin diminuat sau inadecvat („insuficienta vasculara” – inflamatia vaselor de sange (cunoscuta ca vasculita); gruparea, aderarea sau aglutinarea celulelor rosii ale sangelui atunci cand temperatura celulelor scade sub temperatura corporala normala (boala aglutininelor la rece), cum se intampla in cazul expunerii picioarelor la temperaturi scazute – in cazul degeraturilor
  • Procesele tumorale sau cancerele, cum ar fi carcinomul scvamocelular, melanomul, carcinomul glandelor sudoripare, osteosarcomul, cheratocantoma subunguala, papilomul invertit cu carcinom scvamos
  • Cauza necunoscuta (onicomadeza idiopatica)

Diformitatile de unghii sau de gheare cauzate de cresterea anormala sunt cunoscute ca distrofii unguale si pot fi consecinta:

  • Conditie cauzata de nivelurile excesive de hormon de crestere, care determina o dezvoltare exagerata sau o hipertrofie a oaselor si a tesuturilor moi din organism, cunoscuta ca acromegalie
  • Nivelurile crescute ale hormonilor tiroidieni la pisica – hipertiroidismul felin
  • Tulburarile pielii reactive la zinc (cunoscute si sub denumirea de dermatoza reactiva la zinc)
  • Malformatiile congenitale (prezente la nastere) ale unghiilor sau ghearelor

Care sunt potentialii factori de risc ai afectiunilor unghiilor si ai tecilor acestora?

Inflamatia tesutului moale din jurul unghiei sau al ghearei (paronichia) datorata cauzelor infectioase in asociere cu o capacitate scazuta de a dezvolta un raspuns imunitar normal, in cazul imunosupresiei, care poate fi legata de o problema a sistemului imunitar al organismului sau ca urmare a utilizarii medicamentelor care diminua raspunsul imunitar, a infectiei cu virusul leucemiei feline, a traumatismelor si a diabetului zaharat constituie factorii de risc pentru instalarea unei afectiuni a unghiilor si/sau a tecilor acestora.

De asemenea, scurtarea excesiva a unghiilor (pana la pulpa unghiei, cu lezarea acesteia) este de la sine inteles ca va creste probabilitatea aparitiei unei infectii bacteriene (onicomadeza bacteriana) a unghiei si, consecutiv, imbolnavirea sau chiar detasarea unghiei sau a ghearei.

Care este tratamentul in cazul afectiunilor unghiilor si ale tecilor acestora?

Tratamentul depinde de afectiune si mai ales de cauza care sta la baza aparitiei acesteia. Astfel, in cazul inflamatiei tesutului moale din jurul unghiei sau a ghearei (paronchia) este absolut necesara identificarea si tratarea in mod specific a cauzei sau afectiunii care sta la baza aparitiei inflamatiei. In unele cazuri mai putin severe, toaletarea leziunilor cu sapunuri antimicrobiene se dovedeste eficienta. In alte situatii, indepartarea chirurgicala a portiunii dure a unghiei (placa unghiei) va asigura un drenaj corespunzator. Dupa efectuarea interventiei, laba va fi bandajata.

Onicomicoza sau infectia fungica a unghiilor sau a ghearelor poate fi tratata prin toaletajul ghearelor si a tecilor acestora cu solutii pe baza de clorhexidina, iod povidona (Betadine) sau sapun cu sulf. Indepartarea chirurgicala a portiunii dure a unghiei (placa unghiei) se poate dovedi o procedura utila care poate imbunatati raspunsul la terapia administrata pe cale orala sau injectabila (cunoscuta ca medicatie sistemica). Amputarea falangei a treia a degetului care se afla in continuitatea unghiei sau a ghearei este uneori necesara pentru a rezolva problema.

Unghiile sau ghearele casante care au tendinta de a se despica sau a se rupe (onicorexia) pot fi „reparate” cu ajutorul lipiciului pentru unghii, acela care este utilizat pentru atasarea unghiilor false la doamne si domnisoare. Bucatile despicate din unghie vor trebui sa fie indepartate. Inainte de toate si pentru preveni si a diminua anvergura afectiunii trebuie sa fie depistata cauza care sta la aparitia fragilitatii stratului cornos al unghiilor. In cazurile grave, amputarea celei de-a treia falange a degetului se poate dovedi necesara.

In cazul onicomadezei (detasarea timpurie a unghiei sau a ghearei) este deosebit de important sa se incerce depistarea cauzei care sta la baza aparitiei acestei probleme. In unele cazuri, utilizarea sapunurilor antimicrobiene poate da rezultate.

In cazul distrofiilor unghiilor care se caracterizeaza prin formarea unor unghii sau gheare deformate cauzate de o crestere anormala, tratamentul consta in tratarea cauzei care sta la baza aparitiei problemei.

Tratamentul in cazul tumorilor sau cancerelor unghiilor depinde de comportamentul biologic al fiecarui tip de tumora in parte. Indepartarea chirurgicala a tumorii, amputarea degetului, amputarea piciorului, chimioterapia sau radioterapia sunt optiuni de tratament in functie de tipul de tumora diagnosticat.

Medicamentele pe care vi le voi prezenta sunt cu titlu informativ in ceea ce priveste un posibil tratament si nu au rolul de a substitui consultul si recomandarile efectuate de catre medicul vostru veterinar. Tratamentul pentru o anumita afectiune poate suferi anumite modificari si imbunatatiri pe masura ce sunt intreprinse noi si noi studii mediale; ca urmare, terapiile pe care le voi enumera nu trebuie sa fie considerare atotcuprinzatoare.

  • Inflamatia sau infectia bacteriana a tesuturilor moi din jurul unghiei sau a ghearei (paronichia) - pot fi utilizate antibiotice selectate pe baza examenelor bacteriologice si a antibiogramelor aferente si pot fi administrate pe cale orala sau prin injectare (antibiotice pe cale generala); de necesitate, cefalosporinele pot fi utilizate inainte de obtinerea rezultatelor examenului bacteriologic.
  • Inflamatia sau infectia micotica (Candida) a tesuturilor moi din jurul unghiei sau a ghearei (paronichia) poate fi tratata prin utilizarea antimicoticelor de tipul ketoconazolului administrat pe cale orala (terapie pe cale generala) sau a nistatinului sau a miconazolului aplicate direct pe zona afectata (tratament local sau topic).
  • Infectia fungica a unghiei sau a ghearei (onicomicoza) poate fi tratata cu griseofulvina sau ketoconazol administrat pe cale orala (tratament sistemic) timp de 3-6 luni sau pana cand culturile fungice sunt negative; itraconazolul administrat pe cale orala timp de 3 saptamani sau pe o perioada si mai lunga intocmai cum v-a fost recomandat de catre medicul vostru veterinar.
  • Onicomadeza (caderea unghiilor sau a ghearelor) va fi tratata in functie de cauza care sta la baza aparitiei acestei probleme. Daca este vorba de o boala imun-mediata poate fi folosita medicatia care are rolul de a diminua raspunsul imun, cunoscuta sub denumirea de terapie imunosupresoare.
  • Medicamentele frecvent utilizate sunt reprezentate de ciclosporina, tetraciclina cu niacinamida (vitamina B3), pentoxifilina, vitamina E, suplimentele pe baza de acizi grasi esentiali si chemoterapeuticele (cum ar fi azatioprina, chlorambucilul).

Evolutia Asteptata si Prognosticul

  • In cazul inflamatiei si/sau a infectiei bacteriene (paronichia) a tesuturilor moi din jurul unghiei sau a ghearei sau a infectiei fungice (onicomicoza) a unghiei sau a ghearei, tratamentul se poate extinde pe o perioada mai lunga de timp, iar raspunsul la terapie poate fi influentat de factorii care stau la baza aparitiei afectiunii si care diminua raspunsul imun (factorii imunosupresori).
  • In cazul infectiei fungice a unghiei sau a ghearei (onicomicoza) si a unghiilor sau ghearelor casante ce au tendinta de a se despica sau rupe (onicorexia), pentru a rezolva problema, poate fi necesara amputarea falangei a treia a degetului care se afla in continuarea unghiei sau ghearei afectate.
  • In cazul distrofiilor de unghie, prognosticul este unul favorabil atunci cand cauza care sta la baza aparitiei problemei poate fi tratata cu succes (cum ar fi cazul pisicilor cu niveluri crescute ale hormonului tiroidian – hipertiroidismul felin – sau ale celor cu tulburari de piele reactive la zinc – dermatoza).
  • In cazul onicomadezei (detasarea unghiei sau a ghearei), prognosticul depinde de cauza declansatoare. Daca este vorba de bolile imun-mediate sau de problemele de circulatie a sangelui (afectiuni vasculare), prognosticul este mai rezervat decat in cazul cauzelor infectioase sau traumatice.
  • In cazul tumorilor sau cancerelor, prognosticul depinde de tipul de tumora prezent. In unele cazuri extirparea chirurgicala in totalitate a tumorii sau prin amputarea degetului afectat, poate asigura vindecarea pisicii. In alte cazuri cand este vorba de procese tumorale cu un inalt grad de malignitate si care probabil sa fi diseminat (metastaza) la momentul diagnosticului, prognosticul este unul defavorabil.