Dermatita Solara La Pisici

De Dr. Rocsana Timotin, 28 Aprilie 2015

Ce Este Dermatita Solara?

Dermatita solara este o boala a pielii cauzata de expunerea la soare. Apare in principal la pisicile cu pielea alba sau cu pete decolorate de piele care nu sunt zone pigmentate.

Cele mai frecvent afectate zone la pisica sunt urechile, dar si nasul si pleoapele sunt implicate uneori.

Cele mai frecvent afectate zone la pisica sunt urechile, dar si nasul si pleoapele sunt implicate uneori. In stadiile incipiente ale dermatitei solare, pielea apare rozalie si descuamata cu o oarecare cadere/pierdere a parului. Pe masura ce afectiunea progreseaza, zona se acopera cu cruste si ulcere. Leziunile par sa provoace iritatie, iar pisica isi poate scutura capul sau isi scarpina urechile, provocandu-si sangerare de la nivelul varfurilor sau marginilor urechilor. Uneori, afectiunea progreseaza, putandu-se dezvolta la acest nivel o tumora maligna denumita carcinom scvamocelular.

Ce Se Poate Face Pentru A Evita Agravarea Afectiunii?

Razele solare vor trebui sa fie evitate.

Razele solare vor trebui sa fie evitate. Acest lucru poate fi cel mai bine realizat prin mentinerea pisicii in casa intre orele 10 si 17 in zilele insorite. Daca acest lucru nu este posibil sau daca locuiti intr-o casa cu numeroase ferestre si pisicii voastre ii place sa se tolaneasca la soare in fereastra, ar trebui sa-i aplicati cremele de protectie solara pe zonele afectate si pe cele care sunt putin acoperite de par. Din pacate, multe dintre pisici isi vor linge rapid aceste lotiuni. Avand in vedere ca anumite produse pot fi chiar toxice pentru pisici, niciodata sa nu folositi preparatele de protectie solare de uz uman fara a va consulta in prealabil cu medicul vostru veterinar.

Cum Voi Sti Ca Pisica Mea Are Carcinom Scvamocelular?

Medicul vostru veterinar va va recomanda prelevarea de tesut din zona afectata pentru efectuarea un examen biopsic, daca exista vreun motiv de ingrijorare ca afectiunea ar putea progresa catre un carcinom scvamocelular. Majoritatea pisicilor vor trebui sa fie sedate sau chiar sa fie supuse anesteziei generale inainte ca medicul veterinar sa poata efectua aceasta procedura. Pentru mai multe informatii, va recomand sa consultati materialul meu ce vizeaza carcinomul scvamocelular.