17 Semne De Avertizare Ale Cancerului La Pisici

De Dr. Rocsana Timotin, 21 Iunie 2015

Pisicile fac frecvent cancer. Cancerul este o boala caracterizata printr-un grup de celule care se multiplica invadand si distrugand tesuturile adiacente. De asemenea, acesta se poate raspandi in zone indepartate printr-un proces numit metastaza.

Cancerul poate aparea in piele, sub piele si afecteaza aproape orice locatie sau organ din organism. Exista, de asemenea, mai multe tipuri de cancer ce se pot dezvolta in fiecare locatie in parte.

Semnele cancerului variaza in functie de localizare si tipul de cancer. Agresivitatea cancerului va depinde de tipul de cancer, de localizare, precum si de la individ la individ.

Unele dintre semnele de avertizare ale cancerului frecvent observate pot include:

 1. Noduli sau excrescente care se dezvolta rapid
 2. O formatiune ferma
 3. O formatiune care pare aderenta la tesutul din jur sau de dedesubt
 4. O formatiune pigmentata
 5. O formatiune care-si schimba aspectul
 6. O rana sau o plaga care nu are tendinta de vindecare
 7. Consumarea sau inghitirea dificila a hranei
 8. Scaderea in greutate
 9. Lipsa poftei de mancare
 10. Vome repetate – mai ales la animalutele de companie mai in varsta
 11. Respiratie dificila sau laborioasa
 12. Tuse
 13. Urinare dificila
 14. Urina cu sange
 15. Schiopatura persistenta
 16. Letargie sau un nivel scazut de energie
 17. Defecare dificila sau insotita de tenesme

Acestea sunt cateva dintre cele mai comune semne de avertizare.

Avand in vedere ca boala canceroasa poate afecta aproape orice organ sau sistem al organismului, semnele cancerului pot fi reprezentate de aproape orice simptom. De exemplu, in cazul in care cancerul implica un os, unele animalute vor schiopata. In cazul in care cancerul implica pielea, ati putea simti o formatiune. In alta situatie, daca cancerul afecteaza intestinul, unele animalute vor prezenta semne asociate tractului intestinal, cum ar fi lipsa poftei de mancare, pierderea in greutate, varsaturi, diaree sau dureri abdominale.

In cazul in care pisica voastra prezinta oricare dintre aceste probleme, va recomand sa-i faceti o vizita medicului vostru veterinar pentru o examinare completa si pentru a discuta cu acesta despre ceea ce va ingrijoreaza.